OSVETNIČKI NAPAD

Amerikanci pokrenuli niz udara na ciljeve u Iraku i Siriji, bombardere se slalo čak iz SAD-a

U napadu je pogođeno 85 meta s više od 125 preciznih streljiva, objavilo je Središnje američko vojno zapovjedništvo

Prizor navodne skplozije nakon napada u Iraku i američki bombarder B1B Lancer

 Screenshot: Twitter, Osint Defender/Profimedia/

SAD su izvršile zračne napade na skupine koje podržava Iran u Siriji i Iraku, nakon napada dronom na vojnu bazu u Jordanu u kojem su ubijena tri američka vojnika, a 40-ak osoba je ozlijeđeno, rekla su dva američka dužnosnika za CBS News, kako prenosi BBC.

SAD su pokrenule napad odmazde na desetke lokacija i objekata u Iraku i Siriji koje koriste milicije koje podržavaju Iran, potvrdili su dužnosnici za agenciju AP, kako prenosi The Guardian.

Početni udari zrakoplova bespilotnih letjelica pogodili su zapovjedništvo i kontrolu, skladište streljiva i druge objekte, navodi AP.

Središnje američko vojno zapovjedništvo (CENTCOM) potvrdilo je da su večeras u Iraku i Siriji američke snage izvele udare ciljajući IRGC-QF (Iranska revolucionarna garda - snage Quds) i pridružene skupine. Quds su elitna jedinica, ogranak IRGC-a, koji upravlja prekomorskim operacijama i bavi se vojnom špijunažom i paravojskama te snažno utječe na iranske savezničke milicije diljem Bliskog istoka, od Libanona do Iraka, Jemena i Sirije.

Pogođeno 85 meta

"Pogođeno je 85 meta pogođeno s više od 125 preciznih streljiva. Udarne snage činili su brojni zrakoplovi, uključujući bombardere dugog dometa koji su letjeli iz Sjedinjenih Država".

Mete su uključivale operativne zapovjedne centre i centre nadzora, obavještajne centre, rakete i projektile, skladišta s bespilotnim letjelicama, logistiku i objekte opskrbnog lanca streljiva za milicijske skupine.

Američki dužnosnici rekli su agenciji Reuters da su napadi bili usmjereni na lokacije i objekte povezane s iranskom Revolucionarnom gardom i milicijama koje ona podržava.

Ti su objekti bili izravno povezani s napadima na američke i koalicijske snage u regiji, rekli su dužnosnici za NBC. Također su potvrdili da su u napadima korišteni bombarderi B1.

U tri runde zračnih napada gađani su položaji iranske milicije u dijelovima Deir ez-Zora u istočnoj Siriji, prema Sirijskom opservatoriju za ljudska prava.

U zračnim napadima uništeno je 17 položaja koje su štitile iranske milicije u Al-Mayadeenu i Al-Bokamalu u blizini granice između Sirije i Iraka, uz zračne napade usmjerene na položaje u blizini grada Deir ez-Zor, rečeno je.

Kako izvještava The Guardian, Sirijski opservatorij za ljudska prava izvijestio je da je ubijeno najmanje 13 pripadnika milicije, a neki od njih nisu sirijski državljani, dok je više osoba ozlijeđeno.

Sirijski državni mediji izvijestili su da je "američka agresija" na mete u pustinjskim područjima zemlje i sirijskoj i iračkoj granici rezultirala brojnim žrtvama i ozljedama.

Oglasio se Biden: ‘Novi udari kad i gdje mi odlučimo‘

Irački mediji izvještavaju o udarima u provinciji Anbar, u zapadnom Iraku, velikom području koje graniči sa Sirijom i Jordanom.

Dopisnik Sky Newsa pojasnio da američke snage napadaju snage Iranske revolucionarne garde djeluje u inozemstvu te pridružene skupine kojih ima 10-ak ili više.

Američki odgovor je stigao šest dana nakon napada na Toranj 22. Napad na Toranj 22 bio je prvi smrtonosni napad na američke snage otkako je u listopadu izbio rat Izraela i Hamasa.

Odgovornost je preuzela krovna skupina Islamski otpor, koju čini više grupa i koju podržava Iran, a SAD su ustvrdile da je Iran za napad u konačnici odgovoran. Teheran, pak, tvrdi da nema nikakve veze s napadom.

O američkom osvetničkom napadu oglasio se američki predsjednik Joe Biden, upozorivši na nove udare u vrijeme i na mjestima koje, kako je rekao, odaberu SAD.

"Danas poslijepodne, prema mojim zapovijedima, američke vojne snage napale su mete na objekte u Iraku i Siriji koje IRGC Iranska revolucionarna garda i pridružena milicija koriste za napad na američke snage", kaže Biden.

"Naš odgovor započeo je danas. Nastavit će se u vrijeme i na mjestima koje sami odaberemo.... Sjedinjene Države ne žele sukob na Bliskom istoku ili bilo gdje drugdje u svijetu. Ali, neka svi oni koji nam žele nauditi znaju ovo: Ako naudite Amerikancu, mi ćemo odgovoriti".

‘Ovo je početak našeg odgovora‘: Austin kaže da su američke snage napale sedam objekata u Iraku i Siriji

Američki ministar obrane Lloyd Austin objavio je priopćenje u kojem potvrđuje da su američke snage izvele napade na ciljeve u Iraku i Siriji i naglašava da je ovo tek početak američkog odgovora.

Moguće nove napetosti

"Nakon napada na američke i koalicijske snage u sjeveroistočnom Jordanu prošle nedjelje u kojem su ubijena tri pripadnika američke vojske, prema uputama predsjednika Bidena, američke vojne snage danas su izvele napade na sedam lokacija, koje su uključivale više od 85 ciljeva u Iraku i Siriji, koje iranska islamska Revolucionarna garda (IRGC) i pridružene milicije koriste za napade na američke snage. Ovo je početak našeg odgovora. Predsjednik je naredio dodatne radnje kako bi se IRGC i pridružene milicije pozvale na odgovornost za njihove napade na američke i koalicijske snage. Oni će se odvijati u vremenima i na mjestima po našem izboru. Ne tražimo sukob na Bliskom istoku ili bilo gdje drugdje, ali predsjednik i ja nećemo tolerirati napade na američke snage. Poduzet ćemo sve potrebne radnje za obranu Sjedinjenih Država, naših snaga i naših interesa, stoji u priopćenju.

Američki predsjednik je ranije ovog tjedna rekao novinarima da smatra Iran odgovornim "u smislu da oni opskrbljuju oružjem" Kataib Hezbollah, najmoćnije organizacije unutar skupine Islamski otpor. Ipak, Biden je dodao: "Mislim da nam ne treba širi rat na Bliskom istoku. To nije ono što tražim".

Samo nekoliko minuta prije prvih izvješća o udarima, Joe Biden je prisustvovao komemoraciji u zračnoj bazi Dover u Delawareu za troje američkih vojnika ubijenih u napadu u Jordanu.

Iran: ‘Nećemo započeti rat, ali odgovorit ćemo na napade‘

Iako američki napadi nisu ciljali mete unutar Irana, vrlo je vjerojatno da će dovesti do porasta napetosti na Bliskom istoku izazvanih ratom Izraela protiv Hamasa u Gazi koji traje duže od tri mjeseca.

Prije uzvratnih napada u petak, iranski predsjednik Ebrahim Raisi rekao je da Iran neće započeti rat, ali da će "snažno odgovoriti" na napade.

Iranski savjetnici pomažu oružanim skupinama u Iraku, gdje SAD ima oko 2500 vojnika, i Siriji, gdje je smješteno 900 američkih vojnika.

IRGC je nedavno smanjio raspoređivanje viših časnika u Siriji zbog niza smrtonosnih izraelskih napada.

Američke trupe napadnute su više od 160 puta u Iraku, Siriji i Jordanu od napada Hamasa na Izrael 7. listopada kojim je krenuo rat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:13