ESKALACIJA NAPETOSTI

Amerikanci oborili četiri drona, napadnuta tri tankera: ‘Jedan je gađan iz Irana!‘

Situacija predstavlja novi rizik za plovne putove nakon napada Hamasa na Izrael 7. listopada.

Pozicija na kojoj se nalazio tanker

 AFP, profimedia, X

Američke vojne snage oborile su u subotu četiri bespilotne letjelice koje su se kretale u smjeru američkog razarača u Crvenom moru i lansirane su iz područja Jemena pod kontrolom proiranskih hutija, a tri civilna tankera bila su mete napada dronovima, od kojih su dva ispaljena iz Jemena, a jedan iz Irana.

Središnje zapovjedništvo američkih pomorskih snaga odgovorilo je na pozive u pomoć dva napadnuta broda, rekao je CENTCOM u objavi na platformi X, bivšem Twitteru.

Tanker za kemikalije i naftu, koji plovi pod norveškom zastavom, izvijestio je da ga je za dlaku promašila bespilotna letjelica, a tanker za sirovu naftu u vlasništvu Gabona koji plovi pod zastavom Indije izvijestio je da je pogođen, navodi se u objavi središnjeg američkog vojnog zapovjedništva.

Dvije protubrodske balističke rakete također su "ispaljene na međunarodne brodske putove u južnom dijelu Crvenog mora iz područja pod kontrolom hutista u Jemenu".

"Napadi predstavljaju 14. i 15. napad pobunjenika Hutija na komercijalne brodove od 17. listopada", napisao je CENTCOM.

Hutiji, koji kontroliraju veći dio Jemena, tjednima remete svjetsku trgovinu napadima na brodove koji prolaze kroz tjesnac Bab al-Mandab (Vrata suza) na južnom kraju Crvenog mora, što je, kako kažu, odgovor na izraelski rat u Gazi.

Britanska agencija za pomorske trgovinske operacije ranije je izvijestila da je dron eksplodirao u blizini broda u tjesnacu Bab al-Mandab, 45 nautičkih milja jugozapadno od Saleefa u Jemenu.

Sjedinjene Države pokrenule su operaciju Prosperity Guardian prije tri dana, rekavši da je više od desetak zemalja pristalo sudjelovati u naporima koji će uključivati zajedničke patrole u vodama Crvenog mora u blizini Jemena.

Američko ministarstvo obrane priopćilo je u subotu da je dron lansiran iz Irana udario u tanker za kemikalije u Indijskom oceanu rano u subotu.

"Motorni brod CHEM PLUTO, tanker za kemikalije koji plovi pod zastavom Liberije, u vlasništvu Japana i Nizozemske, pogođen je danas oko 10 sati ujutro po lokalnom vremenu u Indijskom oceanu, 200 nautičkih milja od obale Indije, napadnim dronom ispaljenim iz Irana", rekao je glasnogovornik Pentagona.

Ti incidenti ukazuju na eskalaciju regionalnih napetosti i novi rizik za plovne putove nakon napada Hamasa na Izrael 7. listopada.

Iranska vlada, kao i njene savezničke militantne snage u Jemenu, javno su kritizirale vojnu operaciju izraelske vlade u Gazi u kojoj je ubijeno više od 20.000 palestinskih građana.

U priopćenju Pentagona stoji da je taj napad "sedmi iranski napad na komercijalne brodove od 2021. godine".

U napadu nije bilo žrtava, a kratkotrajni požar na tankeru je ugašen. Incident se dogodio samo 200 nautičkih milja od obale Indije.

Prema tvrtki Ambrey za pomorsku sigurnost brod je "povezan s Izraelom" i plovi između Saudijske Arabije i Indije, a Wall Street Journal tvrdi da je nizozemska tvrtka koja upravlja MV Chem Plutoom povezana s izraelskom brodarskom tvrtkom Idan Ofer.

Indijska mornarica poslala je zrakoplov i ratni brod da pomognu brodu MV Chem Pluto.

Glasnogovornik iranskog izaslanstva u Ujedinjenim narodima nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

U studenom je napadom bespilotne letjelice u Indijskom oceanu također oštećen izraelski teretni brod, za što je Washington također okrivio Iran.

Napadi na komercijalne brodove od početka rata između Izraela i Hamasa 7. listopada potaknuli su velike brodarske tvrtke da preusmjere svoje brodove prema južnom dijelu Afrike, unatoč višim troškovima goriva za dugotrajna putovanja.

U subotu je dužnosnik iranske Revolucionarne garde Mohamad Reza Nakdi upozorio da će drugi plovni putovi postati neprohodni ako se rat između Izraela i Hamasa nastavi.

"Amerika i njezine saveznice moraju očekivati ​​rađanje novih sila otpora i zatvaranje plovnih putova", rekao je dužnosnik kojeg je citirala iranska novinska agencija Tasnim.

"Uskoro će morati očekivati ​​da će Sredozemno more, Gibraltar i drugi vodeni putovi biti zatvoreni", upozorio je.

Crveno more je "autocesta" koja povezuje Sredozemlje s Indijskim oceanom, a time i Europu s Azijom.

Oko 20.000 brodova prolazi tamo svake godine preko Sueskog kanala, što predstavlja oko 40 posto svjetske trgovine.

Bijela kuća optužuje Iran da je upleten u planiranje napada Hutija jer im daje "sofisticiranu vojnu opremu" i "obavještajnu pomoć", bez koje bi jemenski pobunjenici teško mogli uočiti i pogoditi brodove.

Iran priznaje da pruža političku potporu jemenskim pobunjenicima koji su u ratu od 2014. protiv jemenske vlade koju priznaje međunarodna zajednica.

No Teheran niječe da pobunjenike opskrbljuje vojnom opremom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:37