SLOM STATUSA QUO

Amerikanci nemaju dvojbi, šef mornarice tvrdi: ‘Invazija do 2027.? Kina će napasti Tajvan možda i ove godine!‘

Situacija je dodatno eskalirala posjetom Nancy Pelosi kao i izjavama američkog predsjednika Joe Bidena

Kineska vojska 

 Vyacheslav Oseledko/Afp

Admiral Mike Gilday, zapovjednik američke ratne mornarice, vjeruje kako vojska mora biti spremna za kineski napad na Tajvan koji bi se po njemu mogao dogoditi prije 2024.

Kako javlja Financial Times, napad bi se mogao dogoditi mnogo ranije od očekivanog.

Rasprava o mogućnosti kineske invazije na Tajvan traje već dulje, a intenzivirao ju je prošle godine tadašnji šef indo-pacifičke flote, admiral Phillip Davidson koji je iznio tezu da će Kina napasti Tajvan do 2027.

- Ne bih rekao da govorimo o 2027., možda govorimo čak i o 2022. ili 2023. godini. Ne želim podizati uzbunu, ali moramo biti svjesni da je to stvarna opasnost - kazao je Gilday.

Njegove izjave dolaze dva dana nakon što je američki državni tajnik Antony Blinken rekao kako je Kina "odlučna ujediniti teritorij Tajvana što je prije moguće" jer smatra da status quo više nije prihvatljiv. Kina tvrdi da se radi o njihovom teritoriju te je upozorila Washington da ne potiče separatističke snage Tajvana.

Na otvaranju 20. kongresa kineske Komunističke partije, predsjednik Xi Jinping osudio je SAD zbog potpore Tajvanu te je optužio "strane sile" za jačanje tenzija u Tajvanskom tjesnacu.

FT navodi kako je situaciju na Tajvanu dodatno isprovocirao posjet američke dužnosnice Nancy Pelosi, kao i izjave predsjednika Joe Bidena koji je u četiri navrata upozorio kineskog predsjednika da će SAD braniti Tajvan od ničim uzrokovanih kineskih napada.

Stručnjakinja za pitanja kineske politike Bonnie Glaser smatra da je 2027. kao godina invazije osmišljena u SAD-u, odnosno u Pentagonu, te da je ta procjena donesena u skladu s obavještajnim podacima o sposobnosti Kine da organizira invaziju. No, smatra da se ništa ne može isključiti, pa čak ni zauzimanje Tajvana već ove godine.

U međuvremenu, američki Kongres uskoro će glasati o vojnoj pomoći Tajvanu. Prema prijedlogu tamo bi trebalo stići deset milijardi dolara vrijedne opreme u idućih pet godina, što je prvi put da SAD na ovaj način vojno potpomažu Tajvan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:07