ALARM NA RAZINI 4

Amerikanci izdali dramatično upozorenje: ‘Svi, bježite iz Bjelorusije, odmah!‘

‘Svi građani SAD-a neka odmah napuste zemlju!‘, stoji u objavi State Departmenta

Premještaj poljskih vojnika na granicu s Bjelorusijom, fotografija od 13. kolovoza

 Eyepress News/Shutterstock Editorial/Profimedia/Eyepress News/shutterstock Editorial/profimedia

Američka vlada pozvala je građane SAD-a da odmah napuste Bjelorusiju. Izdano je upozorenje da se tamo ne putuje, nakon što su susjedne zemlje Litva, Latvija i Poljska poslale pojačane vojne snage duž granice zbog zabrinutosti od mogućeg djelovanja Wagnerovih plaćenika. State Department označio je Bjelorusiju kao rizičnu razinu 4, što je najveće sigurnosno upozorenje.

Amerikanci su zabrinuti zbog dobrodošlice koju je dugogodišnji bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko u dogovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom uputio pripadnicima postrojbe Wagnerovih plaćenika, u onome što je izgledalo kao kratkotrajni sukob njihovog šefa Jevgenija Prigožina i ruskog predsjednika Vladimira Putina. Sam Lukašenko je pod američkim sankcijama zbog kršenja ljudskih prava i političke represije nakon izbora 2020. čiju regularnost osporava opozicija. Lukašenkova dobrodošlica Wagnerovim snagama kojom je okončana njihova kratkotrajna pobuna protiv Kremlja izazvala je zabrinutost u zemljama članicama NATO-a s kojima Bjelorusija graniči.

image

Poljska vojska na bjeloruskoj granici

Attila Husejnow/sopa Images/Shutterstock Editorial/Profimedia/Attila Husejnow/sopa Images/shutterstock Editorial/profimedia

Nemojte putovati u Bjelorusiju zbog kontinuiranog pomaganja bjeloruskih vlasti Rusiji u napadu na Ukrajinu, zbog gomilanja ruskih vojnih snaga u Bjelorusiji, labavog pridržavanja zakona, potencijalnih građanskih nemira, rizika od zatvaranja i ograničene mogućnosti pomoći građanima koji borave ili putuju u Bjelorusiju, navodi se u upozorenju State Departmenta.

Litva je prošlog tjedna zatvorila dva od šest graničnih prijelaza s Bjelorusijom. State Department prenosi da su poljska, litavska i latvijska vlada upozorila da su moguća daljnja zatvaranja graničnih prijelaza s Bjelorusijom. Poljska ima otvoren još jedan granični prijelaz s Bjelorusijom, dok Latvija ima otvorena dva prijelaza. I Poljska i Latvija povećale su broj vojnih snaga na svojim granicama s Bjelorusijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:07