UTRKA S VRMENOM

Amerikanci grozničavo traže olupinu svojeg najnaprednijeg borbenog aviona: ‘Kinezi bi ga se mogli dočepati...‘

Peking gotovo svih 3,5 kvadratnih kilometara površine Južno kineskog mora drži svojim teritorijem

F-35C Lightning II u letu

 Apfootage/Alamy/Alamy/Prof

Ratna mornarica Sjedinjenih Američkih Država pokušava iz Južnog kineskog mora izvaditi svoj najnapredniji borbeni zrakoplov F-35C Lightning II, a CNN navodi da Peking pomno prati tu operaciju.

F-35C Lightning II, najnoviji zrakoplov u floti Ratne mornarice SAD-a, u ponedjeljak se tijekom rutinskih operacija srušio na nosač zrakoplova USS Carl Vinson te potom pao u more. Pilot zrakoplova katapultirao se prije pada, a u nesreći je ozlijeđeno ukupno sedam osoba, među kojima je i pilot.

Nosač je u nesreći pretrpio tek manju štetu i već se vratio normalnim operacijama. Mornarici sada ostaje izvaditi zrakoplov s morskog dna u regiji u kojoj vlada velika napetost. Detalje operacije Mornarica za sada ne otkriva.

- Pripremamo se povratiti F-35C koji je sudjelovao u nesreći na nosaču USS Carl Vinson - rekao je u srijedu za CNN glasnogovornik Sedme flote Ratne mornarice SAD-a, Nicholas Lingo.

Mornarica nije navela gdje je točno došlo do spomenute nesreće.

Peking gotovo svih 3,5 milijuna kvadratnih kilometara površine Južnog kineskog mora drži svojim teritorijem, a kineska mornarica i obalna straža njime stalno patroliraju.

Sjedinjene Države osporavaju tvrdnje Kine da joj pripada Južno kinesko more i pomoću svojih nosača zrakoplova, poput USS Carl Vinsona, radi na stvaranju uvjeta za "slobodni i otvoreni Indo-pacifik".

Kina za sada nije komentirala nesreću na američkom nosaču zrakoplova. No, analitičari tvrde da će Peking gotovo sigurno baciti oko na izgubljeni F-35C.

- Kina će (F-35C) pokušati pronaći pomoću podmornica i drugih podvodnih plovila - rekao je Carl Schuster, bivši voditelj operacija u Zajedničkom obavještajnom centru Pacifičkog zapovjedništva Sjedinjenih Američkih Država.

Schuster, bivši kapetan fregate u Ratnoj mornarici SAD-a, kaže da je moguće da će Kina pokušati izvući olupinu, dok Collin Koh, stručnjak na Fakultetu za međunarodne studije "S. Rajaratnam" u Singapuru, kaže da takav potez predstavlja politički rizik.

- Kada bi to napravili tako otvoreno, moglo bi doći do dodatno pogoršanja odnosa Kine i SAD-a. Ne vjerujem da Peking ima želudac za to. No, možemo očekivati da će se Kinezi motati oko tog područja i pratiti što Amerikanci rade - rekao Koh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:49