PLJUŠTE KRITIKE

Amerika podijeljena nakon udara na iranske ciljeve, razočarani šef Zastupničkog doma: ‘Premalo i prekasno!‘

Washington tvrdi da se raketiranja mogu očekivati i tijekom vikenda, ali napominju da pod svaku cijenu žele izbjeći rat s Iranom
 Kevin Dietsch/Getty Images Via Afp

- Danas započinje prva faza naše odmazde za tri izgubljena američka života. Ova intervencija služi i kao poruka svim neprijateljima SAD-a; ako hotimično naudite američkom državljaninu, možete očekivati naš oštar odgovor – stoji u službenom priopćenju predsjednika Joea Bidena objavljenog nedugo nakon finalizacije prve serije raketnih napada na bliskoistočna postrojenja iranske Revolucionarne garde i militantnih grupacija iza kojih stoji Teheran.

Pod okriljem noći, američke su snage u manje od pola sata ispustile 125 raketa na sedam vojnih lokacija od kojih se četiri nalaze u Siriji, a tri u Iraku. Prema trenutno dostupnim informacijama, na koje se pri izvještavanju pozvao i NYT, u napadu je poginulo najmanje 18 iranskih dužnosnika.

Bombardiranja bi se mogla nastaviti i tijekom vikenda, no John Kirby, glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost, nije želio specificirati eventualne sljedeće korake svoje vlade.

- Nadamo se da će Teheran shvatiti poruku koju smo im željeli poslati ovim napadom i da će odustati od daljnjih koraka zbog kojih bi situacija mogla izmaknuti kontroli – rekao je tijekom obraćanja novinarima, još jednom eksplicitno naglasivši da Washington želi izbjeći direktan sukob s Iranom.

Potez je to na kojeg se Bidenova administracija, naprosto, morala odlučiti, no on je svejedno dolio novo ulje na vatru ionako uzavrelim strastima na Bliskom istoku, zbog čega je čitava regija ponovno na rubu sveopćeg sukoba. Ironično, upravo je Bidenova administracija taj scenarij u prvoj fazi rata u Izraelu pod svaku cijenu željela izbjeći.

Još jednom se, tako, potvrdilo da je riječ o visoko rizičnoj regiji, vrlo nezahvalnoj za „hod po tankom užetu”, jer, aktera je mnogo, njihova interna dinamika vrlo je kompleksna, a potezi izuzetno nepredvidljivi, a to je dobitna formula za „proklizavanje” u krvavi sukob.

Kirby javnost pokušava umiriti istaknuvši kako su američki dužnosnici pažljivo i odgovorno odabrali mete raketnih napada, vodeći računa o tome da odgovor bude proporcionalan i da se minimizira šansa za odmazdu Teherana kojom bi se situacija izmaknula kontroli. Također, američki su dužnosnici naglasili kako su vremenski uvjeti bili idealni, zbog čega su rakete pale točno na ona odredišta koja su stručnjaci prethodno definirali kao „prihvatljivima za proporcionalni odgovor”.

Vrijedi napomenuti da je Washington, samo nekoliko sati uoči početka ove operacije, Iranu nametnuo i novi set ekonomskih sankcija te je protiv devetorice prominentnih dužnosnika Revolucionarne garde pokrenuo i kaznene postupke zbog njihovog navodnog financiranja militantnih grupacija poput Hamasa i Hezbollaha.

Za razliku od nekih prijašnjih vremena, u kojima bi vojne intervencije ovakvog tipa motivirale američke političare da barem privremeno ideološke razmirice ostave sa strane kako bi „na van” projicirali zajedništvo, kohezije u podijeljenom Kongresu nije bilo ni za lijek. Dok woke ljevica Bidena kritizira zbog (suviše) agresivne politike njegove administracije na Bliskom istoku, desnica, osobito ona radikalna koju predvodi novi predsjednik Zastupničkog doma, Mike Johnson, Bijelu kuću kritizira zbog „mlakog” i „prekasnog” odgovora na napad u kojem su poginula čak tri američka vojnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:11