SVE MANJA PREDNOST

Američki magazin Nature podržao Bidena umjesto ‘opasnog‘ Trumpa: ‘Neumoljivo napada i potkopava‘

S druge strane, demokratski predsjednički kandidat Joe Biden podupire znanost i surađuje sa suparnicima, istaknuli su iz časopisa
Joe Biden
 JIM WATSON/AFP

Znanstveni časopis Nature podržao je demokratskog kandidata za američkog predsjednika Joea Bidena, osudivši izjave predsjednika Donalda Trumpa o nizu pitanja, uključujući njegov "katastrofalan" odgovor na pandemiju koronavirusa.

Časopis je rekao kako je "nezamislivo" da se Trump povukao iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) usred pandemije, istovremeno izrazivši kritiku i zbog njegova "prešutnog" podržavanja bijelih nacionalista u SAD-u.

Nadalje, časopis je mišljenja da Trumpov pristup "ubrzava klimatske promjene".

S druge strane, istaknuo je časopis, Biden podupire znanost, surađuje sa suparnicima i mogao bi poništiti štetu nanesenu međunarodnim odnosima SAD-a.

"Nijedan američki predsjednik u novijoj povijesti nije tako neumoljivo napadao i potkopavao toliko vrijednih institucija, od znanstvenih agencija do medija, sudova, ministarstva pravosuđa - pa čak i izbornog sustava", rekli su iz časopisa o Trumpu.

Objašnjavajući svoj stav, Nature dodaje kako će "jedno od najopasnijih naslijeđa ove administracije biti sramotno uplitanje u zdravstvene i znanstvene agencije".

Ovaj potez posljednji je u nizu istupa protiv Trumpa uoči izbora 3. studenoga od inače nepristranih institucija.

Scientific American, prvi put u svojoj 175 godina dugoj povijesti, također je podržao Bidena, a The New England Journal of Medicine osudio je Trumpa, ali nije izričito podržao nijednog kandidata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:48