STIŽU MILIJARDE

Američki Kongres upravo je izglasao paket pomoći Ukrajini; Zelenskom laknulo: ‘Spasit ćemo tisuće života!‘

Zelenski je već reagirao na Twitteru s tvrdnjom da "ova odluka drži povijest na pravom putu..."

Volodimir Zelenski

 /Afp/ Profimedia

Zastupnički dom američkog Kongresa izglasao je u subotu zakon o dodatnoj pomoći Ukrajini, dio paketa od 95 milijardi dolara namijenjenih saveznicima diljem svijeta.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski promptno je reagirao na Twitteru, zahvalivši se na odluci za koju je rekao da "povijest drži na pravom putu."

"Vitalni zakon o američkoj pomoći koji je danas usvojio Zastupnički dom spriječit će širenje rata, spasiti tisuće i tisuće života i pomoći objema našim nacijama", napisao je Zelenski.

Podsjećamo, američki predsjednik Biden prvi je put dodatno financiranje Ukrajine tražio u listopadu, kada su se vojne zalihe Ukrajine naglo počele smanjivati.

Zelenski je pri Kongresu apelirao još u veljači. U sklopu ovog paketa, odobreno je i slanje pomoći Izraelu, ali i Tajvanu, kao i zakon koji sadrži nekoliko vanjskopolitičkih prijedloga uključujući zabranu aplikacije TikTok, platforme u kineskom vlasništvu.

Paket pomoći sada ide u američki Senat, gdje će vjerojatno biti usvojen već u utorak. Predsjednik Joe Biden obećao ga je odmah potpisati.

Demokrati su proslavili ovu odluku navijajući i mašući ukrajinskim zastavama tijekom glasanja. Što se republikanaca tiče, 101 je bio za, 112 protiv, dok su svi demokrati, njih 210 bili za pomoć Ukrajini.

Jedan od prijedloga zakona Ukrajini bi, ali i drugima u regiji, dopremio 61 milijardu dolara. Pritom bi 23 milijarde dolara bilo iskorišteno za obnavljanje američkog oružja, kao i zaliha i objekata, a s čak 11 milijardi dolara financirale bi se američke vojne operacije u regiji.

Nadalje, Ukrajini bi se s 14 milijardi dolara osigurao budžet za kupnju naprednih sustava naoružanja i druge obrambene opreme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:02