NOVE INFORMACIJE

Američki izvori tvrde da bi ruska prijetnja svemirskim nuklearnim oružjem mogla biti ozbiljnija nego se činilo

Nova vrsta oružja mogla bi uništiti megakonstelacije malih satelita, poput SpaceX-ova Starlinka koji je Ukrajina uspješno koristila u ratu s Rusijom

Raketa SpaceX Falcon 9 

 Gregg Newton/Afp

Rusija pokušava razviti nuklearno svemirsko oružje koje bi moglo uništiti satelite stvaranjem golemog energetskog vala kad se aktivira. Potencijalno to može uništiti velik dio komercijalnih i državnih satelita o kojima ovisi funkcioniranje svijeta, primjerice razgovori mobitelom, plaćanje računa ili pak surfanje internetom, tvrde tri izvora dobro upoznata s američkim obavještajnim podacima o naoružavanju, piše CNN. Navodno bi to mogla biti veća prijetnja od one za koju je američka vlada ranije pretpostavila da postoji.

Republikanski zastupnik Mike Turner (Ohio), inače i predsjednik obavještajnog odbora Predstavničkog doma, izazvao je bijes u Washingtonu kad je prošle srijede rekao da njegova komisija "ima informacije o ozbiljnoj prijetnji nacionalnoj sigurnosti". U petak je pak predsjednik Joe Biden javno potvrdio da je Turner mislio na "novu rusku nuklearnu protusatelitsku sposobnost".

Oružje se još uvijek razvija i još nije u orbiti, naglasili su dužnosnici Bidenove administracije. No, kad bi se koristilo, kažu, prešlo bi opasan Rubikon u povijesti nuklearnog oružja i moglo bi izazvati ekstremne poremećaje u svakodnevnom životu na načine koje je teško predvidjeti. Ova vrsta novog oružja, poznatog po vojnim svemirskim stručnjacima kao nuklearni EMP (elektromagnetski impuls), stvorilo bi elektromagnetsku energiju i ubrzanje visokonabijenih čestica koje bi u svemiru ometale druge satelite koji lete oko Zemlje.

"Naše opće znanje o ruskoj potrazi za ovom vrstom sposobnosti seže unatrag nekoliko mjeseci, ali tek je posljednjih tjedana obavještajna zajednica mogla s većom sigurnošću procijeniti da je Rusija nastavila s tim pokušajima", rekao je u četvrtak glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby.

"Obavještajna zajednica otkrila je da postoji mogućnost lansiranja sustava u svemir koji bi teoretski mogao učiniti štetu, ali to se još nije dogodilo", rekao je Biden.

"To nije novi koncept. Potječe iz kasnog razdoblja hladnog rata", rekao je jedan američki dužnosnik. No, dodao je, postoji strah da bi se bilo kojim eventualnim EMP uređajem u orbiti mogli uništiti određeni dijelovi nekih satelita i od njih stvoriti ‘minska polja‘ koja bi bila opasna za sve nove satelite koji bi zamijenili stare ili pak za popravak postojećih. Mogao bi biti ranjiv i GPS zapovjednih i kontrolnih satelita, što bi ovisilo o tome koliko su blizu EMP-u, koliko su stari te o razmjerima eksplozije.

Stručnjaci kažu da bi ova vrsta oružja mogla uništiti megakonstelacije malih satelita, poput SpaceX-ova Starlinka koji je Ukrajina uspješno koristila u ratu s Rusijom.

No, ovo bi gotovo sigurno bilo "posljednje oružje" za Rusiju, drže neki američki dužnosnici, jer bi nanijelo jednaku štetu svim ruskim satelitima koji se također nalaze u tom području.

Dužnosnici Bidenove administracije tvrde da bi, ako bi Rusija postavila nuklearni EMP, to bilo prvo kršenje Ugovora o svemiru iz 1967. koji zabranjuje postavljanje oružja za masovno uništenje u svemiru.

"To bi bilo kršenje Ugovora o svemiru koji je potpisalo više od 130 zemalja, uključujući Rusiju", rekao je Kirby ne iznoseći detalje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 04:17