SIGURNOSNI SPORAZUM

Američki general o kineskim planovima na pragu Australije: ‘Čujte, to vam zvuči predobro da bi bilo istina‘

Australski ministar traži od Solomonskih otoka da razmisle da ne potpišu sporazum s Kinom, a američki general izražava zabrinutost

Kineska mornarica/Ilustracija

 Zhou Yancheng/AFP

Viši američki general upozorio je tijekom posjeta Australiji da će kineska ponuda za produbljivanje sigurnosnih veza sa Solomonskim otocima biti s ograničena, sugerirajući da bi ta pacifička otočna zemlja mogla požaliti zbog planiranog dogovora s Pekingom.

"Roditelji su mi rekli da ako dogovor zvuči predobro da bi bio istinit, vjerojatno i jest", rekao je u srijedu general David Berger, zapovjednik marinaca Sjedinjenih Država, kako prenosi The Guardian.

Bergerov posjet dolazi u trenutku užurbanih diplomatskih aktivnosti SAD-a i Australije, koje pokušavaju spriječiti predloženi sigurnosni sporazum između Kine i Salomonskih otoka, a koji bi mogao omogućiti redovite posjete mornarice kineske Narodne oslobodilačke vojske u područje blizu obala Australije.

'Prijatelji svima i neprijatelji nikome'

Nacrt sporazuma koji je procurio prošlog mjeseca povećava mogućnost da bi Kina imala mogućnost "slati brodove u posjet, obavljati logističku popunu te blokirati i imati kontrolu nad tranzicijom prema Solomonskim otocima", dok bi se kineske vojne snage mogle koristiti "za zaštitu sigurnosti kineskog osoblja i velikih projekata na Salomonovim otocima”.

Premijer Solomonskih otoka, Manasseh Sogavare, pokušao je ublažiti te zabrinutosti, rekavši kako njegova zemlja nema namjeru dozvoliti na svojem teritoriju izgradnju kineske pomorske baze. No, Sogavare je također izjavio da je "vrlo uvredljivo biti označen nesposobnim za upravljanje našim poslovima kao suverenoj zemlji".

Govoreći u srijedu u Canberri, Berger je rekao da SAD trebaju pokazati poniznost u svom obraćanju pacifičkim nacijama, ali također moraju biti otvorene po pitanju potencijalnih dugoročnih posljedica. Osvrnuo se na borbu za kontrolu nad Guadalcanalom na Solomonskim otocima tijekom Drugog svjetskog rata, kada su SAD i saveznici nastojali spriječiti japanske snage da zauzmu uporište na tom strateški važnom prostoru.

image

Solomonski otoci

Mavis Podokolo/AFP

"Puno se stvari promijenilo u ratovanju. Ali ne i zemljopis. Solomonski otoci su važni. Bili su tada, a i sada su", rekao je Berger na Australskom institutu za stratešku politiku. On kaže da je predloženi sporazum "samo još jedan primjer" kako Kina želi proširiti i produbiti svoj utjecaj. Izrazio je i zabrinutost zbog "načina na koji se (to) događa i posljedica za države".

Sogavare je tvrdio da Solomonski otoci vode vanjsku politiku u stilu "prijatelji svima i neprijatelji nikome", no Berger je nagovijestio da bi zemlje koje sklapaju sporazume s Pekingom mogle požaliti zbog toga. "Trebali bismo rasvijetliti, izvući na vidjelo što to dugoročno znači", rekao je Berger.

“Ovo je, drugim riječima, rastegnuta poruka koja zapravo znači 'hej, ovdje smo s čekom, ovdje smo s novcem, željeli bismo unaprijediti vašu luku ili vašu zračnu luku ili vaš autobusni kolodvor'. I to jednostavno zvuči tako sjajno, sve do godinu dana kasnije ili šest mjeseci kasnije".

Australija: 'Savjetujte se s nama'

SAD planira ponovno otvoriti svoje veleposlanstvo na Solomonskim otocima, što je potez za koji je kandidatkinja za američku veleposlanicu u Australiji, Caroline Kennedy, rekla da "ne može biti povučen dovoljno brzo". Berger je ocijenio da SAD ima ograničen uvid u situaciju u pacifičkim otočnim zemljama, tako da se Washington treba osloniti na saveznike kao što je Australija. "Nećemo uvijek imati najbolji uvid, najjasniju sliku", rekao je. "Moramo razumjeti tu regiju, a nikada ga nećemo razumjeti tako dobro kao Australija".

Ranije je australski premijer Scott Morrison zanijekao da su SAD izrazile bilo kakvu zabrinutost da je Australija počinila neke propuste u regiji. Morrison je rekao da australska vlada nastavlja izražavati zabrinutost u vezi Solomonskih otoka, umjesto da djeluje na "čvrstom rukom".

image

Brod kineske mornarice/Ilustracija

Handout/AFP

Australski ministar za Pacifik, Zed Seselja, sastao se u srijedu u glavnom gradu Solomonskih otoka, Honiari, sa Sogavareom i "s poštovanjem zamolio Solomonske otoke da razmotre mogućnost da ne potpišu sporazum" s Kinom. Seselja je predložio da se Solomonski otoci "savjetuju s ostatkom pacifičke obitelji u duhu regionalne otvorenosti i transparentnosti", a Australija bi s tim otočjem surađivala "ubrzano, transparentno i uz puno poštovanje njegovog suvereniteta".

"Pozdravljamo nedavne izjave premijera Sogavarea da Australija ostaje odabrani sigurnosni partner Solomonskih otoka i njegovu predanost da se Solomonski otoci nikada neće koristiti kao vojne baze ili mjesto za druge vojne institucije stranih sila", rekao je Seselja.

'Geopolitičko igralište'

Sogavare je ranije rekao da Honiara pozdravlja "svaku zemlju koja nas želi podržati u našem sigurnosnom prostoru". No, Matthew Wale, vođa oporbe, tvrdi da bi sporazum "od Solomonskih otoka učinio geopolitičko igralište" i "dodatno ugrozio krhko jedinstvo nacije".

David Berger je, pak, bio oprezan kada je upitan o dugogodišnjoj zabrinutosti SAD-a u vezi najma australske luke u Darwinu kineskoj tvrtki, ističući da je to suverena odluka Australije kao dio njezine procjene nacionalne sigurnosti, koju tek treba dovršiti.

Uoči puta u Darwin, mjesto na kojem se odvijaju sve veće rotacije američkih marinaca, Berger je rekao: "Ako to nije zabrinjavajuće za Australiju, onda nije za mene".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:31