DOLAZE I KINEZI...

Američki general: ‘Nove ruske nuklearne podmornice dobre su kao i naše, to je prijetnja kakvu još nismo imali‘

Visoki vojni dužnosnici tvrde kako su nove ruske podmornice izuzetno sposobne, a boje se da će ih uskoro razviti i Kina
Ruska nuklearna podmornica Kazan, klase Jasen-M
 Lev Fedoseyev/Tass/Profimedia

Američki visoki vojni dužnosnici zabrinuti su zbog novih, izuzetno sofisticiranih i projektilima naoružanih ruskih i kineskih podmornica, piše Drive Warzone.

Nuklearne podmornice klase Jasen brzo se uvode u ruskoj floti, upozorio je na Capitol Hillu general Glen VanHerck, zapovjednik američkog Sjevernog zapovjedništva i Američko-kanadske Sjevernoameričke protuzračne obrane.

Zabrinut je što je, kako je kazao, ruska podmornica po svojim karakteristikama gotovo istovjetna američkima te će "predstavljati trajnu prijetnju SAD-u, kakvu nismo imali u proteklih najmanje pet godina". Dodao je kako i kineska mornarica vrlo uskoro neće zaostajati po podvodnim borbenim mogućnostima.

VanHerck to je izjavio kao jedan od pet visokih dužnosnika koji su saslušani na Capitol Hillu, među kojima su bili zamjenik glavnog tajnika za politiku nuklearne i proturaketne obrane Leonor Tomero, ravnatelj Agencije za proturaketnu obranu (MDA) viceadmiral Jon Hill, zapovjednik američke vojske za svemir i proturaketnu obranu general bojnik Daniel Karbler, te general bojnik John Shaw iz Zapovjedništva za svemirska istraživanja.

image
Ruska nuklearna podmornica "Kazan"
Lev Fedoseyev/Tass/Profimedia

Podmornice klase Jasen

- Rusija je upravo pokrenula drugu podmornicu ove klase koja može parirati našima. U idućih pet godina imat će ih osam do devet, što će biti prijetnja našoj istočnoj i zapadnoj obali kakvu dosad nismo nikad imali u povijesti - rekao je zabrinuti general VanHerck, javlja The Drive.

Podmornica na koju se referirao je "Kazan". Službeno je puštena u rad u svibnju kao druga u klasi "Jasen" i prva u potklasi Jasen-M. Rusi još grade najmanje četiri podmornice ove klase, a namjeravaju ih napraviti osam. VanHerck upozorava kako su ove podmornice izuzetno napredne, vrlo tihe i po mogućnostima nalik američkima. Imaju osam cijevi za ispaljivanje torpeda koje se mogu prilagoditi različitim tipovima projektila, a mogu napadati mete na moru i na kopnu.

- U ne tako dalekoj budućnosti, možda pet ili deset godina, Kina će biti u istoj poziciji - dodao je.

image
Ruska nuklearna podmornica Kazan, klase Jasen-M
Lev Fedoseyev/Tass/Profimedia

Njegove izjave nadovezuju se na prošlogodišnje izjave viceadmirala Andrewa Woodya Lewisa, zapovjednika Druge flote, koja je ponovno pokrenuta 2018. isključivo kako bi odgovorila na rastuće prijetnje u Atlantiku.

- Naši brodovi više ne mogu biti potpuni sigurni na Istočnoj obali, zapravo na cijelom Atlantiku - rekao je na sastanku Američkog mornaričkog instituta i Centra za strategiju i međunarodne studije u veljači 2020. Dodao je kako su zamijećene rastuće ruske flote u Atlantiku, sačinjene od "podmornica koje su naprednije nego ikad, sposobne su u moru biti mnogo dulje i imaju daleko smrtonosnije oružje".

Demonstracija moći

VanHerckove opaske stižu samo nekoliko mjeseci nakon što je ruska mornarica održala dramatičnu demonstraciju moći svojih podmornica, poslavši tri podmornice sposobne za ispaljivanje nuklearnih projektila prema Arktiku.

Posebna su priča navodni hipersonični projektili koje bi ove podmornice mogle nositi.

- Moramo shvatiti da je opasnost od hipersoničnih raketa tu - kazao je viceadmiral Hill pred Senatom zagovarajući tezu o potrebi instalacije sustava hipersonične obrane, naročito kako bi se zaštitili nosači zrakoplova.

image
Ruska nuklearna podmornica Kazan, klase Jasen-M
Lev Fedoseyev/Tass/Profimedia

U jučerašnjem obraćanju Hill je istaknuo da je, govoreći o hipersoničnom oružju, govorio o širokoj kategoriji naoružanja među kojima su i vrlo sofisticirani projektili, vrlo brzi krstareći projektili te napredni zemlja-zrak sustavi koji u fazi leta mogu dostići ekstremno veliku brzinu.

- Ono što su nekad bili vrlo predvidljivi balistički projektili sada su puno napredniji i izazov su za senzore. Jako je važno da nastavimo ulagati u senzorske sustave kako bi na vrijeme otkrili hipersoničnu, raketnu i balističku prijetnju svake vrste - rekao je.

VanHerck je u odvojenom obraćanju dodao kako podcrtava svoje tvrdnje i zabrinut je zbog sposobnosti odvraćanja prijetnje od SAD-a u svim sektorima, primjerice, sektoru računalnog, kibernetičkog ratova, piše Drive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 08:20