NE ŽELE KONFUZIJU

Američki epidemiolozi prepravili upute: ‘Ljudi, ne morate nositi maske zbog majmunskih boginja‘

CDC je u ponedjeljak putnicima sugerirao da nose maske jer ih one mogu zaštititi od mnogih bolesti, pa tako i majmunskih boginja

Oko 30 zemalja u kojima majmunske boginje nisu endemska bolest zabilježile su slučajeve zaraze

 Nicolas Economou/Nurphoto Via AFP

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) rekao je u utorak da je iz uputa za putovanja koje su se ticale majmunskih boginja izbacio preporuku o nošenju zaštitnih maski kako ne bi zbunio ljude, piše Reuters.

Naime, majmunske se boginje prvenstveno šire preko direktnog kontakta.

CDC je u ponedjeljak putnicima sugerirao da nose maske jer ih one mogu zaštititi od mnogih bolesti, pa tako i majmunskih boginja.

Iako se majmunske boginje prvenstveno šire preko kontakta sa zaraznim ranama, krastama i tjelesnim tekućinama, na CDC-ovoj internetskoj stranici piše da se bolest tijekom dugotrajnog bliskog kontakta može prenijeti i respiratornim izlučevinama.

Oko 30 zemalja u kojima majmunske boginje nisu endemska bolest zabilježile su slučajeve zaraze. Više od 911 potvrđenih ili sumnjivih slučajeva zabilježeno je u Europi. U SAD-u je dosad zabilježen 31 slučaj zaraze majmunskim boginjama.

Podsjetimo, simptomi majmunskih boginja prvo su slični gripi, a potom pacijenti razviju bolan osip i lezije te natečene limfne čvorove.

Razdoblje inkubacije između izlaganja i pojave prvih simptoma može trajati od pet do 21 dan, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Stručnjaci su rekli da brojne spolno prenosive infekcije imaju slične simptome i da bi stvarni broj zaraženih majmunskim boginjama mogao biti veći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:53