KARELIJA KRAJ HAVAJA

Američka obalna straža snimila sumnjivi ruski špijunski brod nedaleko obale: ‘Odgovorit ćemo...‘

Kratki isječak prikazuje više plovila, uključujući jedan brod koji nalikuje ruskom obavještajnom brodu Karelija, klase Višnja

Ruski brod Karelija, klase Višnja, plovi u blizini Havaja

 /Twitter

Američka obalna straža nadzire sumnjivi ruski špijunski brod koji se tjednima zadržava u blizini obale Havaja, izvijestili su američki dužnosnici u srijedu.

Obalna straža priopćila je da je riječ o ‘brodu za prikupljanje obavještajnih podataka‘ i obećala da će ‘prikladno odgovoriti na prisutnost prisutnošću‘.

Incident dolazi u trenutku kada su ruski dužnosnici pojačali svoje prijetnje NATO-u zbog rata u Ukrajini, a bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev tvrdi da bi poraz mogao izazvati nuklearni rat.

Video koji je objavila američka vojska prikazuje snimke sumnjivog špijunskog broda snimljene iz zraka prošlog tjedna na udaljenosti 40-ak kilometara od obale havajskog Velikog otoka.

Kratki isječak prikazuje više plovila, uključujući jedan brod koji nalikuje ruskom obavještajnom brodu Karelija, klase Višnja.

Oznaka broda, SSV-535, nakratko je vidljiva na snimci.

Novinar koji prati pomorsko ratovanje, Chris Cavas, na Twitteru je napisao da snimka prikazuje Kareliju kako se puni gorivom s ruskog tankera. Pritom je napomenuo kako je Karelija često viđena u havajskim vodama ‘kako prati kretanje SAD-a‘.

Obalna straža kaže da prema međunarodnim zakonima strani vojni brodovi ‘mogu slobodno prolaziti‘ američkom ekskluzivnom ekonomskom zonom, koja se obično proteže 200 nautičkih milja od obale.

Ruski brod nije optužen da je ušao u američke teritorijalne vode, graničnu liniju udaljenu 12 nautičkih milja od obale.

Glasnogovornik obalne straže Dave Milne kazao je kako ruski brod trenutno nadziru i kako će se nastaviti koordinirati s partnerima iz Ministarstva obrane kako bi pružili ažurirane podatke o kretanju stranih brodova i aktivnostima.

Inače, Havajski otoci dom su brojnih američkih vojnih postrojenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 20:56