SLUŽBENI PUT

Američka ministrica financija Yellen će posjetiti J. Koreju radi razgovora o sankcijama Sj. Koreji

Yellen će se sastati s visokim južnokorejskim dužnosnicima u sklopu posjeta Aziji

Janet Yellen

 Nicholas Kamm/Afp

Američka ministrica financija Janet Yellen posjetit će sljedećeg mjeseca Južnu Koreju radi razgovora o sve većoj inflaciji i mogućim novim sankcijama Sjevernoj Koreji zbog njezinog nuklearnog programa, rekao je u petak upućeni izvor.

Yellen će se sastati s visokim južnokorejskim dužnosnicima u sklopu posjeta Aziji, gdje će sudjelovati na sastanku ministara financija skupine 20 najvećih svjetskih ekonomija, rekao je izvor.

Glasnogovornik ministarstva financija odbio je komentirati te navode.

Pojedinosti još nisu do kraja razrađene, ali Yellen bi mogla o Sjevernoj Koreji razgovarati s južnokorejskim ministrom vanjskih poslova Park Jinom i ministrom financija Choo Kyung-hoom. Obavještajne službe s obiju strana Tihog oceana zabrinute su da ta zemlja priprema prvi nuklearni pokus u pet godina.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un zapovjedio je jačanje obrambenih kapaciteta na kraju sastanka s najvišim vojnim dužnosnicima, priopćili su državni mediji u petak, potaknuvši u Južnoj Koreji spekulacije da Pjongjang namjerava dodati taktičko nuklearno oružje u svoj arsenal.

Prošloga je tjedna Park, nakon sastanka s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom, na konferenciji za novinare rekao da se dva saveznika "moraju zauzeti za novu rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja će odgovoriti na sjevernokorejsku provokaciju" te da će Pjongjang dobiti "jedinstven i čvrst odgovor saveza i međunarodne zajednice", provedu li pokus.

S obzirom na to da je isključena iz globalnoga financijskog sustava, Sjeverna Koreja je otpornija na sankcije koje joj nameću SAD i druge zemlje.

Razgovori o ekonomskoj situaciji trebali bi isto tako biti dio programa posjeta Janet Yellen, dok se Washington i Seul bore protiv stopa inflacije koje su razljutile potrošače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:37