MORAJU PLATITI KAZNU

Amazon izrabljivao strane radnike, cure strašni detalji: Spavali su sa stjenicama, nisu imali pitke vode...

Kompanija je već priznala da je imala problem, zbog čega je angažirala vanjskog stručnjaka za ljudska prava

Skladište Amazona

 Geoffrey Robinson/Alamy/Alamy/Profimedia/Geoffrey Robinson/alamy/alamy/profimedia

Kompanija Amazon isplatit će 1,9 milijuna dolara 700 stranih radnika zaposlenih u kompanijinim skladištima u Saudijskoj Arabiji u sklopu nagodbe zbog kršenja ljudskih prava i teške zloupotrebe radne snage, koja je tamo svakodnevno radila u zastrašujućim uvjetima.

Amazon je još prije u svojem blogu priznao da je angažirao stručnjaka za ljudska prava kako bi se istražilo što se točno u skladištima događalo, a ta je vanjska organizacija zaključila da kompanija krši brojne standarde, uključujući ispodprosječne životne uvjete, brojne nepravilnosti u smislu ugovora o radu i isplate plaća, kao i nepravodobno postupanje u vezi s brojnim prigovorima radnika, piše CNBC.

Priča je u središte pozornosti dospjela još prošlog rujna, kada je Amnesty International iznio svoja otkrića o kršenju prava radnika zaposlenih u skladištima kompanije u toj regiji, uz zaključak da su mnogi od njih žrtve trgovine ljudima, s posebnim naglaskom na tome da je Amazon bio svjestan rizika da će njihovi radnici u tom dijelu svijeta biti izrabljivani.

O tome su izvještavali i lokalni novinarski istraživački timovi, razotkrivši da su radnici bili prisiljeni plaćati i po 2040 dolara kako bi dobili posao, zbog čega su mnogi od njih, većinom iz Nepala, morali uzimati pozajmice, a živjeli su u neprikladnim prostorijama punim stjenica, nerijetko i bez pitke vode i osnovnih životnih higijenskih uvjeta.

Iako se brojka od 1,9 milijuna dolara čini visokom, kad se podijeli na 700 radnika, svaki bi trebao dobiti oko 2700 dolara, što i nije tako velik iznos. Istovremeno, Amazon je samo lani imao prihod 576 milijardi dolara, odnosno 1,5 milijardi dnevno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:48