‘OVO JE FRANKOCID!‘

Alžirka u Parizu silovala, mučila i ubila djevojčicu (12), krajnja desnica na nogama: ‘Zaustavite imigraciju!‘

Lola je nestala prošlog petka. Krenula je iz škole kući. Do kasne večeri njeno je tijelo pronađeno u kontejneru

Ubijena djevojčica Lola i fotografija osumnjičene za zločin

 Facebook

Ubojstvo 12-godišnje francuske djevojčice Lole, pronađene u plastičnom kontejneru ispred stambene zgrade u kojoj je živjela, raspalilo je novu veliku polemiku o statusu imigranata u Francuskoj.

image

Građani Pariza spontano se okupljaju ispred zgrade u kojoj je živjela Lola

Stringer/Afp

U pritvoru je zadržana 24-godišnja alžirska imigrantica zbog sumnje da je djevojčicu ubila, silovala i mučila. Pokazalo se i da joj je već bilo naređeno da napusti Francusku, ali institucije nisu do kraja provele tu odluku. Ubrzo nakon što se predsjednik Emmanuel Macron u utorak susreo s roditeljima ubijene djevojčice i obećao punu potporu, krajnja desnica i desnica u Francuskoj optužile su Macronovu vladu da je iznevjerila i obitelj i Francuze "koji već godinama pate zbog imigrantskog nasilja".

Tijekom vruće sjednice u Nacionalnoj skupštini, Marine Le Pen osudila je vladinu "labavu" imigracijsku politiku. "Osumnjičena za ovaj barbarski čin nije trebala biti u našoj zemlji; što vas sprječava da konačno zaustavite ovu nekontroliranu imigraciju?!", poručila je Le Pen.

image

Položeno cvijeće i poruke ispred Loline škole

Geoffroy Van Der Hasselt/Afp

Premijerka Elisabeth Borne potom je pozvala Le Pen da "pokaže malo pristojnosti" i poštuje bol roditelja i sjećanje na Lolu, prizivajući omiljenu poštapalicu: "Neka policije i pravosuđe rade svoj posao!"

Lola je nestala prošlog petka. Krenula je iz škole kući. Do kasne večeri njeno je tijelo pronađeno u kontejneru. Obdukcija je pokazala da je djevojčica pretrpjela kardiorespiratorno zatajenje "sa znakovima gušenja i kompresije grlića maternice". Rane koje su joj pronađene na licu, leđima i vratu nisu dovele do smrti.

S obzirom da joj je otac domar u zgradi, ubrzo je došao u posjed snimke s CCTV-a na kojoj se vidi osumnjičena Dahbia B., kao i 43-godišnji muškarac koji je pomogao sakriti tijelo djevojke. Politički protivnici vlade Emmanula Macrona brzo su istaknuli status Dahbije B. kao ilegalnog imigranta.

Dahbia je u Francusku ušla legalno kao studentica prije šest godina. Kada joj je istekla boravišna dozvola naređeno joj je da napusti francuski teritorij u roku mjesec dana, prema naredbi poznatoj kao OQTF (Obligation de quitter le territoire français, tj. odluka o napuštanju francuskog teritorija).

image

Lola je pronađena u plastičnom kontejneru ispred zgrade u kojoj je živjela

Geoffroy Van Der Hasselt/Afp

Naredbe OQTF-a ozloglašene su u Francuskoj jer se poštuje samo jedna od 10, a upravo su Alžirci među nacionalnostima za koje se smatra da će najvjerojatnije zlouporabiti sustav.

Ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin apelirao je na krajnju desnicu da razmisli o posljedicama svojih riječi nakon što je bivši predsjednički kandidat krajne desnice Éric Zemmour zločin nazvao "frankocidom". Republikanski zastupnik Éric Pauget poručio je ministru pravosuđa da je "Lola izgubila život jer vlada nije protjerala ovu Alžirku."

Motiv ubojstva obavijen je misterijom. Pariški tužitelj otkrio je da su ispod žrtvinih stopala ispisane brojke jedan i nula, ali nije sugerirao zašto. Jedan od potencijalnih motiva, navode izvori bliski istrazi, je svađa između osumnjičenice i Loline majke. Dahbia B. je živjela u istoj zgradi, a kada je tražila propusnicu za ulazak u stambeni blok Lolina majka ju je navodno odbila.

Dahbia se sada nalazi u izolaciji u zatvorsu Fresnes, južno od Pariza. Izvješća sugeriraju da je bila žrtva obiteljskog zlostavljanja i da bi trebala proći psihijatrijski pregled. Tihi prosvjed u znak počasti prekinut je u srijedu nakon zahtjeva obitelji. No, u četvrtak se očekuje veliki skup na kojem bi trebala okupiti francuska krajnja desnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:49