NASILJE U BURUNDIJU

Albino dječaku iskopali oko, a majci odsjekli dojke

 SIPA

ZAGREB – U istočnoafričkoj državi Burundi bešćutni napadači osakatili su petogodišnjeg albino dječaka i njegovu majku jer vjeruju da dijelovi njihovih tijela donose uspjeh i bogatstvo, izvijestili su aktivisti za ljudska prava.

Desetorica napadača ubili su u ponedjeljak petogodišnjeg Desirea Vyeguru i njegovu majku Susann Vyeguru. Odsjekli su im udove, dječaku iskopali jedno oko, a majci odsjekli dojke. Thoma Vyegura, koji nije albino, također je ubijen, jer je pokušao zaštititi kćer i unuka.

Njihova smrt, ali i nedavni napadi u Tanzaniji nastavak su višegodišnjeg nasilja prema albino Afrikancima. Najmanje 10 tisuća albino Afrikanaca živi u strahu i daleko od očiju javnosti još od 2007. godine kada su počeli napadi na njih.

Od tada je u Tanzaniji ubijeno 57 albino ljudi, a u Burundiju njih 14, izjavila je Vicky Ntetena iz organizacije Pod istim suncem.

Lov na albino ljude potaknut je praznovjerjem da dijelovi njihovih tijela, ruku, nogu, kose i genitalija, koje vračevi koriste za izradu napitaka, navodno donose sreću u ljubavi, poslu i općenito životu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 08:33