BIJES U PEKINGU

Alarm zbog puta Nancy Pelosi na Tajvan: ‘Kinezi su izvan sebe, mogli bi dignuti borbene lovce i presresti njezin avion!‘

Kineske vlasti s glasnim negodovanjem gledaju na najavu posjeta Nancy Pelosi Tajvanu, a ni u američkom vrhu nisu oduševljeni njezinim planovima

Nancy Pelosi i kineski borbeni avion (arhivska fotografija)

 AFP

Kina je uputila oštra privatna upozorenja Bidenovoj administraciji zbog mogućeg posjeta predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu u kolovozu, izvijestio je u subotu Financial Times, prenosi Reuters.

Financial Times se poziva na izjave šest osoba upoznatih s kineskim upozorenjima, ističući da su ona značajno jače intonirana nego prijetnje koje je Peking ranije upućivao kada bi bio nezadovoljan američkom politikom ili potezima prema Tajvanu.

Kina smatra Tajvan svojim teritorijem.

Privatna retorika sugerira da je moguć kineski vojni odgovor, tvrdi Financial Times, pozivajući se na nekoliko osoba upoznatih sa situacijom.

Peking bi, tumači FT, mogao pokušati blokirati slijetanje Pelosi na Tajvan ili poduzeti druge mjere s ciljem osujećivanja njezina dolaska, što uključuje i angažman borbenih lovaca koji bi presreli njezin vojni avion kojim bi vjerojatno poletjela prema Taipeiju. U Bijeloj kući, prema izvorima lista, još uvijek analiziraju što Peking uistinu smjera, odnosno misle li ozbiljno ili koriste snažnu retoriku kako bi odvratili Pelosi od posjeta.

Bijela kuća, Vijeće za nacionalnu sigurnost i State Department odbili su komentirati izvještaj, dok kinesko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah odgovorilo na Reutersov upit u nedjelju.

Financial Times je u ponedjeljak izvijestio da Pelosi planira posjetiti Tajvan u kolovozu.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je sljedećeg dana da bi njezin posjet Tajvanu ozbiljno potkopao kineski suverenitet i teritorijalni integritet te da će Sjedinjene Države u tom slučaju snositi posljedice.

U srijedu je američki predsjednik Joe Biden rekao da planira razgovarati s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom do kraja mjeseca.

Biden je izrazio sumnju o tome da će Pelosi posjetiti Tajvan.

"Mislim kako vojska smatra da to trenutno nije dobra ideja, ali ne znam koji je status toga", kazao je Biden novinarima.

FT javlja da se i Bijela kuća i Vijeće za nacionalnu sigurnost na čelu s Jakeom Sullivanom protive Pelosinom posjetu jer ne žele eskalaciju u ovom geopolitičkom trenutku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. srpanj 2022 09:58