TKO JE OVO PUSTIO VAN?

Ako tajni dokumenti Pentagona nisu navlakuša, Ukrajinu čeka totalni kolaps: ‘Putinu je otvoren put, imaju 20 dana...‘

Ruski vojni blogeri su se "fokusirali na mogućnost da su objavljeni dokumenti dezinformacije" koje su namjerno plasirane kako bi zbunile ruski vojni vrh

Ruski vojnik

 Viktor Antonyuk/Sputnik/Profimedia/Viktor Antonyuk/sputnik/profimedia

Ruski borbeni zrakoplovi zamalo su oborili britanski izviđački avion prošle godine, prenosi The Washington Post iz tajnih američkih dokumenata koji su procurili u javnost, dajući do znanja da je taj incident mogao dovesti do sukoba NATO-a i Rusije.

Nacionalna sigurnosna zajednica SAD-a suočava se s posljedicama objavljivanja desetaka tajnih dokumenata, uključujući utjecaj na razmjenu osjetljivih informacija unutar vlade i veze s drugim zemljama, rekla su dva američka dužnosnika za Reuters. Agencija navodi da je pregledala do 50 dokumenata s oznakama "Tajno" i "Strogo povjerljivo" koji su se prvi put pojavili na društvenim mrežama početkom ožujka i navodno otkrivaju pojedinosti o ranjivosti ukrajinske vojske i informacije o saveznicima, uključujući Izrael, Republiku Koreju i Tursku.

Zanimljiva je reakcija s jedne strane ruskih vojnih blogera koji su se "fokusirali na mogućnost da su objavljeni dokumenti dezinformacije" koje su namjerno plasirane kako bi zbunile ruski vojni vrh. S ukrajinske strane, pak, predsjednikov savjetnik Mihajlo Podoljak tvrdi da dokumenti sadrže "vrlo veliku količinu izmišljenih informacija" i da je su samo "standardni elementi operativnih igara ruskih obavještajaca".

Uvijek se treba sjetiti Sun Tzua i njegove poruke: "Svaki se rat bazira na opsjeni".

The New York Times u nedjelju donosi nove podatke tajnih dokumenata, među kojima se posebno ističe da bi se ukrajinska mreža protuzračne obrane, oslabljena opetovanim baražnim napadima ruskih besposadnih letjelica i projektila, mogla slomiti ako ne dođe do velikog priljeva streljiva.

Prema dokumentu od 28. veljače, procjenjuje se da će zalihe projektila za sustave protuzračne obrane S-300 i Buk iz sovjetskog doba, koji čine 89 posto ukrajinske zaštite od većine borbenih zrakoplova i nekih bombardera, biti potpuno iscrpljene: prve do 3. svibnja, druge do 13. travnja, prema jednom od dokumenata koji su procurili u javnost.

Ako se to dogodi, kažu dužnosnici za NYT, Moskva bi mogla odlučiti da je konačno sigurno za njezine borbene zrakoplove i bombardere ući dublje u ukrajinski teritorij i donijeti nužnu prednost kopnenim snagama. Posebno bi ranjive postale ukrajinske topničke postrojbe, koje su presudne u ovom ratu. Ruski su zrakoplovi dosad većinom korišteni uz liniju bojišta upravo zbog straha od ukrajinske protuzračne obrane. NYT citira generala Marka Milleyja, zapovjednika Združenog stožera američke vojske, koji je u veljači gostovao na MSNBC-ju: "Ruska je vojska teško stradala, ali ruske zrakoplovne snage nisu".

Prema dokumentima, ruskim je vojnicima obećan bonus ako unište neprijateljske tenkove, što je dio inicijative jačanja morala u borbi osvajanja teritorija na istoku Ukrajine.

NYT-jeva analiza dokumenata zaključuje da su većim dijelom autentični, ali u dijelovima ima promjena. Na pitanje tko ih je učinio i zašto, američki dnevni list nema odgovora. Vrlo je vjerojatno da je riječ o curenju, a ne hakiranju, pa je sve izglednije da je izvor američki.

Osobito su osjetljivi podaci o ukrajinskim snagama koje pripremaju proljetnu ofenzivu: dokumenti ne donose specifične ratne planove, ali imaju detaljne podatke o planovima SAD-a i NATO-a za jačanje ukrajinske vojske prije ofenzive, što ruskim zapovjednicima može dati dragocjene informacije o mogućim smjerovima napada i ciljevima. U oči upadaju informacije koje govore da su ukrajinske snage u lošijem stanju nego što je njihova vlada javno priznala. Washington Post piše da "Ukrajina treba više vojnika, i to brzo. Ukrajina ne objavljuje broj poginulih, ali zapovjednici na terenu govore o velikim gubicima. U veljači je njemački dužnosnik rekao da Berlin vjeruje da je najmanje 120.000 ukrajinskih vojnika ubijeno ili ranjeno od početka invazije."

Bitka za Bahmut dotle teče i dalje, a ukrajinska vojska navodi da su agresori ondje počeli provoditi taktiku "spaljene zemlje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:35