MREŽA OPERATORA

‘Ako Rusi prekinu dotoka plina, redovita opskrba mogla bi u vršnom danu biti manja od 12 do 27 posto‘

To što su skladišta plina u Europi puna ne znači da je problem opskrbe riješen i da se možemo opustiti, kaže Dalibor Pudić
 Darko Tomaš/CROPIX

Bude li ova zima najhladnija u posljednjih 20 godina i dođe li do potpunog prekida isporuke ruskog plina, Europa bi se mogla suočiti s nestašicom trećine plina za redovitu opskrbu, upozorila je u novom izvješću Europska mreža operatora prijenosnog sustava za plin (ENTSO-G), dio koje je i naš Plinacro.

- U slučaju ruskog prekida opskrbe, suradnja svih europskih zemalja može djelomično ublažiti rizik od smanjenja redovite opskrbe na dnevnoj bazi od 13 posto. No, u vršnom danu, uz prekid isporuke iz Rusije, razina smanjenja redovite opskrbe mogla bi biti u rasponu od 12 posto do 27 posto diljem Europe - upozorava se u izvješću ENTSO-G-a koje je objavljeno u tekućem tjednu pada cijena plina na europskim burzama.

Ako bi Rusija, prema izračunu ENTSO-G-a, uvela smanjenja opskrbe kakvih je već bilo zbog remonta plinovoda koji ide kroz Ukrajinu, taj bi scenarij zajedno s najhladnijom zimom u posljednjih 20 godina mogao dovesti do ograničenja opskrbe u vršnim danima od šest posto do 13 posto diljem Europe. Neki dijelovi Europe, dodaje se, imat će problema u opskrbi plinom i u slučaju normalno hladne zime.

Dobavni pravci

- U slučaju normalne zime, kakva je bila unatrag godinu ili dvije, plinski sustav Europe može osigurati adekvatnost potražnje i ponude. Međutim, zbog ograničenja opskrbe u vršnom danu, većina je država članica izložena ograničenom riziku od smanjenja opskrbe za šest posto - iznosi ENTSOG.

Ograničenje redovite opskrbe, u izračunima ENTSOG-a, ne znači da plina neće biti, nego da će se u sustav, u slučaju izrazito hladnih zimskih dana i "redukcija" iz Rusije, isporučivati manje količine plina. Sve prema stanju napunjenih skladišta plina diljem Europe koja je, kao i dobavne pravce, analizirao ENTSOG, došavši do zaključka kako su skladišta napunjena bolje nego ikad, ali su, utvrdio je isti izvor, dobavni pravci slabiji nego prije.

- Izvješće ENTSO-G-a treba sagledati u svjetlu činjenice da to što su skladišta plina u Europi puna ne znači da je problem opskrbe plinom riješen i da se možemo opustiti - komentira predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Dalibor Pudić. Problem opskrbe plinom, dodaje Pudić, može biti riješen samo dugoročnim ugovorima s velikim opskrbljivačima plinom i mehanizmima država kojima će se spriječiti zlouporabe, snažni tržišni skokovi i veliki nepotrebni troškovi za kupce. Na pitanje je li "price cap" Europske unije rješenje za koje se i on zalaže, Pudić kaže kako je otvoreno pitanje kako bi se "price cap" pripremio i provodio.

U Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja jučer su nam spomenuto izvješće ENTSO-G ocijenili kao ‘dobar alat koji upućuje na štednju kako bi se u trenutku ulaska u mjesece kada bi mogla biti izrazito hladna razdoblja, a skladišta većim dijelom ispražnjena, u veljači primjerice, osigurali uvjeti neometane opskrbe‘.

Novi rast cijena

- Što se tiče sigurnosti opskrbe, pripreme su napravljene da se upravo ti rizici, kroz djelovanje operatera sustava i ostalih sudionika na tržištu plina i energije u širem smislu, otklone. Skladište plina je zapunjeno 100 posto u svom radnom kapacitetu, ostali elementi maksimalnog podizanja sigurnosti opskrbe u Republici Hrvatskoj su poduzeti poput spremnosti elektrane TE Rijeka, povećanje proizvodnje prirodnog plina i drugih mjera -poručeno nam je iz resornog ministarstva.

Kada su u pitanju ovotjedne cijene plina na europskim tržištima mjerodavnim za Hrvatsku, prema podacima koje je na skupu Hanza Medije u ponedjeljak iznio vlasnik Prvog plinarskog društva Pavao Vujnovac, početkom ovog tjedna na burzi u Baumgartenu trgovalo se plinom po cijeni od 40 eura za megavatsat u kratkoročnoj nabavi, dok je za nabave u studenome cijena 110 eura, a za nabave u prvom kvartalu iduće godine 150 eura. Očekuje se rast cijena nastupom zime, najavio je Vujnovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 03:25