TVRDNJA ČEČENSKOG VOĐE

AKCIJA RUSKIH SPECIJALACA Ubili terorista koji je želio napasti OI u Sočiju?!

S informacijom o navodnoj smrti Dokua Umarova izašao je Putinov blizak suradnik, a vijest se proširila i po džihadističkim forumima

MOSKVA - Vođa kavkaskih islamističkih militanata Doku Umarov navodno je ubijen u operaciji ruskih specijalnih snaga, piše CBS News pozivajući se na predsjednika Čečenije, Putinovog čovjeka Ramzana Kadirova.

On je to objavio na svojem profilu na Instagramu, ne pružajući nikakve dokaze za svoju tvrdnju. Iako je i prije davao slične izjave, koje su se pokazale neistinitima, CBS piše da se ovoga puta informacija o Umarovljevoj navodnoj smrti proširila i po čečenskim džihadističkim forumima.

Umarov je nedavno pozvao svoje borce da napadnu Zimske olimpijske igre koje uskoro počinju u ruskom gradu Sočiju. Iako nije preuzeo odgovornost, njega se povezuje i s dvama uzastopnim terorističkim napadima na Volgograd, u kojima su život izgubile 34 osobe, a veći ih je broj ozlijeđen.

On je preuzeo odgovornost za ranije napade na moskovski aerodrom Domodedovo te na tamošnju podzemnu željeznicu.

Nekada je Umarov bio vođa čečenskih separatista, no nakon sloma njihova otpora okrenuo se radikalnom tumačenju islama te se proglasio kavkaskim emirom. Cilj mu je stvoriti neovisnu islamsku državu na području ruskih kavkaskih republika Čečenije, Dagestana i Ingušetije, ali i šire.

Detalja o okolnostima njegove navodne smrti zasad nema. Ruska novinska agencija Interfax od svojih izvora u sigurnosnom aparatu zasad nije uspjela dobiti potvrdu da je Umarov uistinu mrtav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 19:38