GASI SE AIRBNB

Airbnb odlazi iz Kine jer ograničavaju turizam politikom nulte tolerancije na covid-19

Noćenja u Kini činila su samo jedan posto prihoda Airbnba u posljednjih nekoliko godina.

Prazne ulice Šangaja.

 Str/Afp

Kompanija za iznajmljivanje smještaja Airbnb gasi svoje usluge iznajmljivanja u Kini zbog aktualnih blokada uzrokovanih politikom nulte tolerancije na covid-19.

Svi popisi domova za najam i iskustava u toj zemlji bit će uklonjeni s internetske stranice tvrtke do ljeta, rekao je izvor upoznat s tim pitanjem za BBC.

Noćenja u Kini činila su samo jedan posto prihoda Airbnba u posljednjih nekoliko godina.

Očekuje se da će se tvrtka umjesto toga usredotočiti na kinesko stanovništvo koje putuje u inozemstvo.

Prije pandemije, broj kineskih putnika u inozemstvo utrostručio se u manje od desetljeća, dosegnuvši 155 milijuna putovanja u 2019., prema Svjetskoj turističkoj organizaciji Ujedinjenih naroda.

No, od 2020. Kina ima neka od najstrožih pandemijskih ograničenja na svijetu, što čini putovanje u Kini iznimno teškim.

Airbnb je pokrenuo svoje poslovanje u Kini 2016. godine. Od tada je oko 25 milijuna gostiju rezerviralo boravak tamo putem te kompanije.

No, izvor upoznat s odlukom tvrtke rekao je da je poslovanje iznajmljivanja u Kini bilo komplicirano i skupo čak i prije pandemije.

Primjerice, pojedinosti o gostima su morale biti slane kineskoj vladi u skladu s lokalnim zakonima i propisima, te se tvrtka suočila s jakom konkurencijom domaćih kineskih platformi za iznajmljivanje.

U sklopu svog pokušaja proširivanja, Airbnb je 2017. godine preimenovao svoje kinesko polosvanje u Aibiying, što znači izražavati međusobnu dobrodošlicu s ljubavlju, a to je lakše za izgovarati onima koji pričaju mandarinski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:20