TAOCI

Agonija zarobljenih radnika u nuklearnoj elektrani: ‘Spavamo dva sata dnevno, ne daju nam jesti‘

Pogon elektrane obično vodi osoblje od 500 ljudi, a taoci su prisiljeni raditi 24 sata dnevno kako bi zaštitili postrojenje

Zgrada nuklearne elektrane Zaporižja

 Handout/AFP

Radnici nuklearne elektrane koje su ruske snage uzele kao taoce navodno preživljavaju sa samo dva sata sna i jednim obrokom dnevno dok pokušavaju održavati pogone elektrane u radu, piše Mirror.

Ruske snage zauzele su u petak ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporižje i stavile osoblje koje vodi postrojenje pod svoje zapovjedništvo, izvijestilo je nuklearno nadzorno tijelo UN-a (IAEA).

Međunarodna agencija za atomsku energiju izjavila je da je 'izuzetno zabrinuta' zbog razvoja događaja u Zaporižju, najvećoj europskoj nuklearnoj elektrani.

Dužnosnici imaju poteškoća stupiti u kontakt s taocima nakon što su ruske snage blokirale sve vitalne komunikacijske kanale.

'Ukrajina kaže da je za svaku akciju upravljanja postrojenjem - uključujući mjere vezane uz tehnički rad šest reaktorskih jedinica - potrebno prethodno odobrenje ruskog zapovjednika', stoji u priopćenju IAEA-e.

'Ukrajina je također izvijestila da su ruske snage na tom mjestu isključile neke mobilne mreže i internet tako da se pouzdane informacije iz elektrane ne mogu dobiti normalnim komunikacijskim kanalima', dodaje se.

Ruske snage također su 24. veljače zauzele postrojenja za potrošeno gorivo i radioaktivni otpad u Černobilu, pored sada ugašene elektrane.

Više od 200 ljudi, uključujući tehničko osoblje i čuvare, još uvijek su tamo od početka invazije.

Agencija UN-a pozvala je na smjenu tehničkog osoblja iz sigurnosnih razloga, ali ukrajinski regulator je 'suočen s problemima u komunikaciji s osobljem' u Černobilu, priopćila je IAEA, dodajući da je komunikacija moguća samo putem e-maila.

Radnici u Černobilu su navodno 'gladni, iscrpljeni i depresivni' jer preživljavaju samo s jednim obrokom kaše dnevno i dva sata spavanja, prenosi Daily Mail.

Izvor upoznat sa situacijom kaže: 'S obzirom da nemaju gdje spavati i da nemaju pokrivače, mnogi spavaju samo dva do četiri sata na stolovima ili gdje god mogu pronaći mjesto. Nestaje im hrane i imaju samo jedan obrok kaše dnevno. Hrane se jednom svaka 24 sata, te mogu dobiti samo dodatni kruh.'

Pogon elektrane obično vodi osoblje od 500 ljudi, a taoci su prisiljeni raditi 24 sata dnevno kako bi zaštitili mjesto najgore nuklearne katastrofe na svijetu.

Ukrajinske vlasti priopćile su da su ruske snage u petak preuzele kontrolu nad elektranom Zaporižje - u kojoj se nalazi šest reaktora - nakon što su zapalile obližnje postrojenje za obuku.

Rusko ministarstvo obrane okrivilo je za napad ukrajinske sabotere, nazvavši ga 'monstruoznom provokacijom'.

Požar je ugašen i nije bilo štete na reaktorima niti ispuštanja radioaktivnog materijala, ali je incident izazvao zabrinutost zbog potencijalno katastrofalnih posljedica ako sukob ošteti jednu od četiri djelatne nuklearne elektrane u zemlji.

Šef IAEA-e Rafael Grossi rekao je: 'Kako bi mogli sigurno upravljati postrojenjem, menadžmentu i osoblju mora biti dopušteno da obavljaju svoje vitalne dužnosti u stabilnim uvjetima bez nepotrebnog vanjskog uplitanja ili pritiska.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:10