STRAH OD NAJGOREG

Agonija u zloglasnom ruskom zatvoru: Navaljnog ‘prepolovljenog‘ izvukli iz samice

‘Možda zvuči kao paranoja, ali nakon trovanja novičokom, to se čini vrlo vjerojatnim. Izgubio je 8 kilograma u dva tjedna‘

Aleksej Navaljni

 Alexander Nemenov/Afp/Profimedia/Alexander Nemenov/afp/profimedia

Ruski opozicijski lider, Aleksej Navaljni u kritičnom je stanju nakon mogućeg trovanja, tvrdi Ruslan Shaveddinov, oporbeni aktivist. Jaki bolovi u trbuhu bili su razlog što je u zatvor pozvana i hitna pomoć, a sve bi to mogla biti posljedica sporodjelujućeg otrova kaže Shaveddinov.

"Njegovo stanje je kritično, svi smo jako zabrinuti", rekao je Shaveddinov za Guardian u telefonskom intervjuu, te istaknuo da je situacija morala biti vrlo loša ako je pozvana hitna pomoć u maksimalno čuvani zatvor IK-6 u Melekhovu, oko 250 kilometara istočno od Moskve", dodajući da su zatvorske vlasti odbile poslati Navaljnog u bolnicu.

"Nije bilo novosti o zdravstvenom stanju Navaljnog otkako je stigla hitna pomoć", rekao je Shaveddinov, "jer zatvorske vlasti čine sve što mogu da ga izoliraju".

Inače, Navaljni s vanjskim svijetom komunicira preko svojih odvjetnika a služi kaznu od ukupno 11 i pol godina zbog raznih optužbi uključujući prijevaru i nepoštivanje suda, za koje skupine za ljudska prava kažu da su izmišljene kako bi ga ušutkali.

Zabrinutost oko zdravlja Navaljnog raste posljednjih mjeseci i dovela je do peticije početkom ove godine i to skupine ruskih zastupnika i liječnika koji su pod punim imenom i prezimenom zahtijevali da on dobije bolju medicinsku skrb, unatoč riziku za njih da budu kazneno gonjeni zbog izražavanja neslaganja.

Shaveddinov je rekao da njegov tim sada vjeruje da se Navaljnog polako truje.

"Naša teorija je da ga postepeno ubijaju, koristeći sporodjelujući otrov koji se ubacuje u hranu", rekao je.

"Možda zvuči kao paranoja, ali nakon trovanja novičokom, to se čini vrlo vjerojatnim. Izgubio je 8 kilograma u dva tjedna, ovo se prije nije događalo, a liječnici mu ne govore zašto ga toliko boli", rekao je Shaveddinov.

Navaljni je otrovan novičokom, nervnim otrovom sovjetske proizvodnje, na putovanju u Sibir 2020. Bio je na liječenju u Berlinu i optužio je tada Vladimira Putina da stoji iza napada.

Upitan o tvrdnjama da se Navaljnog možda polako truje, Putinov glasnogovornik, Dmitrij Peskov, rekao je da Kremlj ne prati njegovo zdravstveno stanje i da je to pitanje za federalnu zatvorsku službu.

Shaveddinov je rekao da zatvorske vlasti pokušavaju "slomiti" Navaljnog neprestano ga stavljajući u razne vrste izolacija zbog manjih kršenja zatvorskih pravila ili bez ikakvog objašnjenja.

"Od kolovoza, Navaljni je većinu vremena proveo u samici ", rekao je Shaveddinov.

"Ne možete dobro spavati, nema pristupa zatvorskoj trgovini s hranom i teško je pisati i čitati zbog lošeg osvjetljenja", dodao je.

Marie Struthers, direktorica Amnesty Internationala za istočnu i središnju Europu, rekla je da se ruske zatvorske vlasti koriste okrutnim metodama koje su usavršavale godinama kako bi pokušale slomiti duh Alekseja Navaljnog čineći njegovo život u zatvoru nepodnošljivim, ponižavajućim i nehumanim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 16:35