GLAD I NEIMAŠTINA

Afganistan: Šef Ujedinjenih naroda upozorava na ‘humanitarnu katastrofu‘

‘Svaki treći Afganistanac ne zna gdje će naći svoj sljedeći obrok‘, kazao je Antonio Guterres
Antonio Guterres
 Kenzo Tribouillard/AFP

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres upozorio je u utorak na "humanitarnu katastrofu" u Afganistanu i tražio sredstva za tu zemlju nakon odlaska američkih snaga.

"Na pomolu je humanitarna katastrofa", naglasio je u priopćenju i spomenuo "pogoršanje humanitarne i gospodarske krize" i "prijetnju kolapsa osnovnih usluga".

Antonio Guterres potiče države članice UN-a da pruže prikladno financiranje za afganistanski narod koji trpi velike nestašice.

"Pozivam ih da pridonesu osigurati da humanitarni djelatnici raspolažu financijama, da im je osiguran pristup i pravna jamstva potrebna za upućivanje te pomoći", dodao je u priopćenju.

Šef UN-a podsjeća da "blizu polovice afganistanskog stanovništva, 18 milijuna ljudi, treba humanitarnu pomoć da preživi".

"Svaki treći Afganistanac ne zna gdje će naći svoj sljedeći obrok", precizirao je Antonio Guterres i naglasio da će više od polovice djece mlađe od pet godina gladovati sljedeće godine.

"Više nego ikada, djeca, žene i muškarci u Afganistanu trebaju solidarnost međunarodne zajednice", inzistirao je.

Šef UN-a poziva sve strane, ne spomenuvši izrijekom talibane, da "omoguće siguran i neometan humanitarni pristup dostavama neophodnim za život, kao i svim humanitarnim djelatnicima".

Dvadeset godina nakon što su ih Sjedinjene Države potjerale s vlasti, talibani ponovo kontroliraju većinu afganistanskog teritorija. U utorak su slavili pobjedu nad najvećom svjetskom vojnom silom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:11