IMENOVANJA

Afera ‘nedolično‘ ponašanje: Boris Johnson imenovao novog ministra zdravstva i ministra financija

Ova imenovanja uslijedila su nakon što su Rishi Sunak i Sajid Javid podnijeli u utorak ostavke

Boris Johnson

 Gabriel Bouys/Afp

Britanski premijer Boris Johnson je u utorak imenovao bivšeg poduzetnika i sadašnjeg ministra obrazovanja, Nadhima Zahawija, za svog novog ministra financija, a Stevea Barclaya za ministra zdravstva.

Zahawi (55) suosnivač je poznate tvrtke YouGov i započeo svoju političku karijeru u konzervativnim krugovima u Londonu, prije nego što je 2010. postao zastupnik. Popularnost je stekao vođenjem cijepljenja Britanaca tijekom pandemije.

Ova imenovanja uslijedila su nakon što su Rishi Sunak i Sajid Javid podnijeli u utorak ostavke na dužnosti ministra financija i ministra zdravstva. Da podnosi ostavku na mjesto britanskog ministra financija Sunak je objavio u utorak na Twitteru, dok je Sajid Javid podnio je ostavku na mjesto britanskog ministra zdravstva u pismu premijeru Johnsonu.

Zasad su oni jedina dva ministra u vrhu kabineta premijera koji su podnijeli ostavke, dok su druge visoke osobe izrazile potporu Johnsonu. Ministrica vanjskih poslova Liz Truss, koja se smatra vodećim kandidatom za njegovu zamjenu, rekla je da je "sto posto iza premijera".

Ostavke su uslijedile nakon što je Johnson ranije tijekom dana bio prisiljen na ponižavajuću ispriku zbog svog rješavanja spora oko osramoćenog zamjenika glavnog šefa parlamentarnog kluba konzervativaca Chrisa Pinchera, nakon što se pokazalo da je premijer zaboravio da mu je već ranije bilo rečeno o prethodnim optužbama protiv Pinchera za "nedolično" ponašanje.

Pincher je podnio ostavku na dužnost prošli tjedan nakon tvrdnji da je pipkao dvojicu muškaraca u privatnom klubu za članove, no Johnsonu su za optužbe protiv njega rekli još 2019.

Ovaj novi skandal bila je kap koja je prelila čašu dvojice ministara pošto je Boris Johnson prošli mjesec jedva preživio glasanje o povjerenju među konzervativnim zastupnicima kojih je više od 40 posto glasalo protiv njega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2022 16:46