DETALJI S PREGOVORA

Abramovič dugo pričao na terasi s Ukrajincima: Trpeza bila bogata, nije uzeo ni zalogaj...

Razgovori su se nastavili do kasno poslijepodne, nekoliko sati nakon što su službeni pregovori završili

Roman Abramovič, snimljen tijekom pregovora u Istanbulu

 Sergey Karpuhin/Sputnik/Profimedia

Ruski i ukrajinski pregovarači stigli su u ranim jutarnjim satima utorka u istanbulsku palaču Dolmabahçe kako bi obavili formalne razgovore što dalje od novinara okupljenih na ulazu.

Delegacije su vodile delikatne pregovore za dugačkim konferencijskim stolom u prostoriji s kamenim zidovima, a fotografije otkrivaju kako je ruski oligarh Roman Abramovič sjedio za malim obližnjim stolom uz glasnogovornika turskog predsjednika Ibrahima Kalina.

image

Mevlut Cavusoglu, Recep Tayyip Erdogan i Roman Abramovič

Sergey Karpuhin/Sputnik/Profimedia
image

Pregovori u Dolmabahce palači

Murat Cetin Muhurdar

Razgovori su uslijedili nakon kratkog uvodnog govora turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji im se obratio s govornice, rekavši im: 'Svijet čeka dobre vijesti, dobre vijesti od vas.'

Ukrajinski pregovarač Mihajlo Podoljak javio se putem Twittera netom prije pregovora i objavio fotografiju na kojoj je zagrljen s još jednim članom delegacije.

'Bezuvjetna sigurnosna jamstva za Ukrajinu, prekid vatre, učinkovite odluke o humanitarnim koridorima i humanitarnim konvojima, poštivanje pravila i običaja ratovanja. Teški pregovori za mir u našoj zemlji. Istanbul u krugu upravo sada', napisao je.

Unatoč poteškoćama, rezultati su se učinili produktivnijim nego nakon prethodnih pregovora u Bjelorusiji ili pak nakon razgovora ruskog i ukrajinskog ministara vanjskih poslova u turskoj Antaliji.

'Sa zadovoljstvom vidimo da su obje strane sve bliže u svakoj fazi pregovora', kazao je na konferenciji za medije turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu te izrazio nadu da će se ministri vanjskih poslova sukobljenih strana, a kasnije možda čak i Volodimir Zelenski i Vladimir Putin, sastati.

Ukrajinski i turski diplomati kasnije su izvijestili da se pregovori u Istanbulu ne nastavljaju drugi dan. Ipak, nakon prvog službenog sastanka, razgovori između ukrajinskih i ruskih predstavnika nastavljeni su blještavom hotelu Shangri-La pokraj Dolmabahce palače.

Na terasi hotelskog restorana, Abramovič je pod jakim osiguranjem sjedio i pozorno razgovarao s još jednim članom pregovaračkog tima, Rustemom Umerovim, s kojim je navodno ranije vodio niz razgovora u Istanbulu pod Kalinovim nadzorom.

image

Pregovori u Dolmabahce palači

Handout/AFP

Kasnije mu se pridružio čelnik ukrajinskog parlamenta i šef pregovaračkog tima David Arahamija. Ostatak ukrajinske delegacije, uključujući ministra obrane Oleksija Reznikova, sjedio je na drugom kraju terase gdje su ispijali vino, izvještava za britanski Guardian novinarka Ruth Michaelson iz Turske.

Abramovič, Umerov i Arahamija preselili su se potom u unutrašnjost restorana daleko od pogleda javnosti, a ubrzo im se pridružio i Reznikov. Kad je ušao, Abramovič je sjeo na plišanu sofu sam kako bi telefonirao, dok se Arahamija pridružio ostalim članovima ukrajinske delegacije za velikim stolom krcatim hranom.

Unatoč tome, činilo se da Abramovič nije jeo tijekom cijelog sastanka.

Kasnije je slijedio Umerova i druge članove ukrajinske delegacije do drugog dijela restorana kako bi nastavili razgovore do kasno poslijepodne, nekoliko sati nakon što su službeni pregovori završili.

image

Roman Abramovič odlaz iz Dolmabahce palače

Yasin Akgul/AFP

Podsjetimo, Umerov i Abramovič su tijekom njihove prethodne serije neslužbenih razgovora nakon konzumacije čokolade i vode navodno otrovani.

Vlasnik nogometnog kluba Chelsea i dva viša člana ukrajinskog pregovaračkog tima razvili su simptome koji su uključivali crvenilo u očima, suzne i bolne oči te guljenje kože na licu i šakama. The Guardian piše da je Abramovič nakon trovanja 'oslijepio na nekoliko sati' te da mu je pružena pomoć u bolnici u Turskoj.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je za ukrajinsku televiziju 24 prije današnjeg sastanka: 'Svima koji idu u pregovore s Ruskom Federacijom savjetujem da ništa ne jedu i ne piju, a po mogućnosti izbjegavaju dodirivanje bilo koje površine.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:04