MAJKA SVIH HAUBICA

A mislili su da je zastarjelo: Opet kreće proizvodnja oružja koje se pokazalo ključnim za Ukrajinu

M777 igra istaknutu ulogu, a Ukrajina ih posjeduje više od bilo kojeg drugog oružja sa Zapada. No, 77 njih je oštećeno ili uništeno...

Ukrajinski vojnici pucaju iz haubice M777 u oblasti Zaporižje

 Gian Marco Benedetto/Afp/Pro

Američka vojska oživljava proizvodnju haubica M777, kao odgovor na njihovu opsežnu upotrebu u Ukrajini. Nakon petogodišnje stanke, BAE Systems ponovno planira pokrenuti proizvodnju dijelova M777 te je potpisao ugovor vrijedan 50 milijuna dolara s američkom vojskom. Britanska obrambena tvrtka rekla je u četvrtak da će surađivati sa svojim dobavljačima u Velikoj Britaniji i SAD-u na proizvodnji titanijskih struktura.

Napori su trenutačno usredotočeni na izradu novih komponenti za obnovu zastarjelih M777 u Ukrajini, naglašavajući opterećenje kijevske opreme koju im je Zapad donirao, a od koje se neka više ne proizvodi. Unatoč dostupnosti agilnijih samohodnih haubica zapadnih vojski, M777 pokazala se u Ukrajini "majkom svih haubica", i omiljena je zbog svoje pouzdanosti i jednostavnosti korištenja.

Sukob je Ukrajinu pretvorio u značajno tržište, potaknuvši ponovno uvođenje britanske rakete Starstreak i potencijalno ponovno otvaranje pogona njemačke tvrtke Rheinmetall za proizvodnju streljiva.

U ovom sukobu, haubica M777 igra istaknutu ulogu, a Ukrajina ih posjeduje više od bilo kojeg drugog oružja isporučenog sa Zapada. No, 77 njih je oštećeno ili uništeno, prema podacima Oryxa, neovisnog tima analitičara koji je pratio obavještajne podatke otvorenog izvora o gubicima opreme tijekom rata.

Ponovno pokretanje proizvodnje trajat će barem godinu dana, pa se novi primjerci M777 očekuju 2025. godine. Osim toga, neka zapadnjačka oprema koja se koristi u Ukrajini, poput britanskog AS-90, njemačkog protuzračnog obrambenog topa Gepard i ranih inačica tenkova Leopard, više se ne proizvodi, što naglašava rastuće izazove u održavanju različitih arsenala oružja u modernim sukobima.

image

Prizori rata u Ukrajini

Gian Marco Benedetto/Afp/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 23:18