OMOGUĆUJE FOND ZA OBNOVU

Prvi korak do obnove je na građanima

Godinu dana nakon razornog potresa koji je pogodio Zagreb i široko okolno područje, još uvijek nisu vraćene poznate vizure ni barem one bez tragova ruševina. Obnova će trajati dugo, znalo se to već prvog dana. No, ono što mnogi još ne znaju jest da prvi korak do obnove trebaju poduzeti građani čiji su domovi oštećeni
 Darko Tomas/Cropix

Zgrade i obiteljske kuće sa žutim (privremeno neuporabljivo) i crvenim oznakama (neuporabljivo) imaju prema Zakonu o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije pravo na obnovu, dok zgrade sa zelenom U2 oznakom imaju pravo na povrat novca utrošenog na hitnu sanaciju. Ako stanari smatraju da oznake dodijeljene njihovim nekretninama ne odgovara stvarnom stanju, mogu o vlastitom trošku angažirati ovlaštenog građevinskog inženjera specijaliziranog za mehaničku otpornost i stabilnost građevina, odnosno statičara ili sudskog vještaka za građevinarstvo radi detaljnog pregleda nosive konstrukcije. Ako se potvrdi pretpostavku o krivoj procjeni, stanari mogu podnijeti zahtjeve koji im omogućuje nova kategorizacija oštećene nekretnine.

Stanari zgrada/kuća sa žutom ili crvenom oznakom imaju pravo na povrat novca utrošenog na hitnu sanaciju, sufinanciranje konstrukcijskog dijela obnove zgrade oštećene u potresu te na povrat novca utrošenog na izradu glavnog projekta. Zahtjevi se podnose Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, a stanari mogu birati između samostalne ili organizirane obnove. Ako se odluče za organiziranu obnovu, podnose zahtjev Ministarstvu, koje donosi rješenje i odluku šalje Fondu za obnovu na provedbu. Ako stanari žele sami provesti konstrukcijsku obnovu, moraju prije početka radova zatražiti odgovarajuću odluku Ministarstva te po primitku završnog izvješća nadzornog inženjera o izvedbi građevine te pismene izjave izvođača o obavljenim radovima i uvjetima održavanja građevine stječu pravo na povrat utrošenog novca. Pri obnovi jedne zgrade ili kuće država snosi 60 posto troška, županija odnosno Grad Zagreb 20 posto, a vlasnik odnosno suvlasnici nekretnine preostalih 20 posto, a za konstrukcijsku obnovu svake iduće stambene jedinice koja pripada istom vlasniku država snosi 40 posto troška, županija odnosno Grad Zagreb 10 posto, a vlasnik odnosno suvlasnici preostalih 50 posto.

Stanari zgrada ili obiteljskih kuća s crvenom oznakom imaju pravo i na uklanjanje obiteljske kuće ili zgrade, koje se u potpunosti financira iz državnog proračuna te na izgradnju zamjenske obiteljske kuće. Također je potrebno predati zahtjev Ministarstvu graditeljstva, i to za zgrade do 31. prosinca ove godine, a za obiteljske kuće do 31. prosinca 2025. godine. Zahtjev za gradnju zamjenske obiteljske kuće može se podnijeti ako je uklonjena kuća bila prijavljena kao prebivalište ili boravište vlasnika ili vlasnikovih srodnika.

Uništene zgrade uklanjaju se uza suglasnost vlasnika odnosno svih suvlasnika zgrade, koja se mora dati u roku od 30 dana nakon pravomoćnosti akta o uklanjanju. Ako je posrijedi zgrada u povijesnoj cjelini grada, potrebna je također suglasnost nadležnog tijela za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:37