OMOGUĆUJE OIV

OIV donirao dodatnih 280 prijamnika

Početkom ove godine OIV je pokrenuo akciju pod sloganom „OIV odašilje srcem“ tijekom koje je distribuirano i montirano 100 DVBT2 televizijskih i 100 baterijskih DAB+/FM radijskih prijamnika na potresima pogođenom području u Banovini

Tri stručne ekipe sastavljene od četiri dobrovoljna člana svakodnevno su obilazile razrušeno područje raspoređene u nekoliko zona - južno od Petrinje (prema Hrvatskoj Kostajnici), zapadno od Petrinje (prema Glini), područje oko Gline, a nisu zaboravljeni niti stradali stanovnici Siska, Gline i Petrinje. Ekipe su pritom, uz distribuciju i postavljanje opreme pružile pomoć mnogim stanovnicima kojima je uništena oprema u vidu zamjene i popravka antena, instalacija i sl.

Tijekom trajanja akcije volonteri su dvjema obiteljima pružili i dodatnu pomoć. Pri tome su za samohranu majku prikupili 4.800,00 kuna, a obitelji s dvoje djece kupili TV prijamnik s pripadajućom opremom. Također, uvidjevši dodatnu potrebu naknadno im je dostavljeno posuđe, odjevni predmeti i igračke za djecu.

Akcija se nastavila i tijekom ožujka distribucijom dodatnih 80 TV prijamnika i pripadajuće opreme u stambenom kontejnerskom naselju na Sajmištu u Petrinji koje je postavljeno za one kojima su domovi uništeni u razornim potresima krajem prošle godine.

U svaku stambenu jedinicu koje će biti privremeni domovi za obitelji do obnove njihovih vlastitih, postavljeni su televizijski prijamnici što podrazumijeva i montiranje odnosno postavljanje svih potrebnih elemenata za prihvat signala. Cilj ove, kao i ranijih inicijativa, je onima koji su izgubili gotovo sve omogućiti priliku da budu informirani o svim relevantnim zbivanjima te pružiti potporu na putu povratka u normalan život.

Uz donaciju kompanije u još jednoj inicijativi prikupljanja sredstava velikodušno su se angažirali i zaposlenici OIV-a zajedno s Upravom i članovima Nadzornog odbora kroz prikupljanje financijske pomoći te su prikupljena sredstva uz pomoć kojih je u suradnji s Hrvatskim Caritasom četiri obitelji dobilo svoje privremene domove.

Svi izvanredni događaji potaknuli su ljude diljem Hrvatske, ali i šire da se organiziraju i sudjeluju u nizu humanitarnih akcija kako bi pomogli unesrećenima. Tako se ukazala i potreba za aktiviranjem inženjera za procjene oštećenja i uporabljivosti građevina. Cilj brzog pregleda zgrada je utvrđivanje stupnja oštećenosti u odnosu na zaštitu života i imovine, odnosno prvenstveno utvrđivanje da li je zgrada uporabljiva, neuporabljiva ili privremeno neuporabljiva. Timovi stručnjaka iz cijele Hrvatske od prvog dana aktivno sudjeluju u spomenutim aktivnostima, a svoj doprinos dali su i stručnjaci OIV-a koji su također sudjelovali u procjeni oštećenja i uporabljivosti objekata na terenu na kojima je prijavljena šteta.

Jednako tako, važno je napomenuti da su netom nakon potresa Javnoj vatrogasnoj postrojbi grada Petrinje ustupljene CRONECT radiokomunikacijske stanice koje su od neizmjerne važnosti u kriznim situacijama.

Na kraju, ne treba zaboraviti da se sve navedene aktivnosti provode u trenutcima kada su na snazi mjere za suzbijanje epidemije uzrokovane COVID-19 virusom što dodatno otežava provedbu svih aktivnosti. OIV će, kao i dosada, aktivno sudjelovati i poduzeti sve neophodno u skladu s mogućnostima kako bi se Banovini i njenim stanovnicima olakšao povratak u normalan život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:55