KRIZNI STOŽER

NOVE INFORMACIJE O KORONAVIRUSU U HRVATSKOJ 'Testirano je 87 osoba, za sada nema novih pozitivnih na virus. Još čekamo rezultate za njih osam'

Krunoslav Capak, Davor Božinović, Vili Beroš
 Damjan Tadic / CROPIX

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je danas poslijepodne drugu pres konferenciju u vezi pojave koronavirusa u Hrvatskoj.

Predsjednik stožera Davor Božinović rekao je da za sada nema potrebe za zabranom javnih okupljanja, no situacija se prati.

- Istaknuli smo važnost za komuniciranje svega vezano uz koronavirus između županijskih stožera i nacionalnog stožera. Za veća javna okupljanja, zajednička je procjena, a i na razini EU da za sada nema potrebe za generalnom zabranom, no moramo uzeti u obzir činjenicu da može doći do promjene epidemiološke situacije, pa se svaki događaj treba posebno razmotriti na županijskoj i nacionalnoj razini. Liječnici epidemiolozi koji nisu članovi županijskih stožera moraju sudjelovati u radu županijskih stožera civilne zaštite zbog ovog izvanrednog događaja, a svi župaijski stožeri se moraju upoznati s naputkom ministra zdravstva s ciljem zaštite bolesnika zbog epidemije gripe, ali i koronavirusa, rekao je Božinović i dodao da je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ažuriralo upute građanima kad je u pitanje putovanje u inozemstvo.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da od jutros nema puno novosti.

- Mogu reći da je trenutno 87 bolesnika testirano. Osam ih je u obradi i čekamo rezultate, ali novih pozitivnih na koronavirus za sada nema, rekao je Beroš.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstva Krunoslav Capak izvijestio je danas na konferenciji za medije da je epidemiološka služba provela aktivnosti traženja kontakata od slučaja broj 2 i dovršila traženje kontakata od slučaja broj jedan. 64 osobe su pod intenzivnim epidemiološkim nadzorom. Oni se moraju svakodnevno javljati epidemiologu, a ako dobiju neke od simptoma, bit će poslani u infektivnu kliniku na testiranje i izolaciju ako to bude potrebno.

Granična policija je poručila da nastavljaju s preventivnim aktivnostima te da imaju obvezu detaljno provjeravati sve osobe na ulasku u RH. Ističu i da imaju dovoljno opreme za postupanje na graničnim prijelazima.

Capak je odgovarao na pitanje o tome stječe li osoba imunitet nakon što preboli koronavirus. Rekao je da se još ne zna je li to kratkotrajni ili dugotrajni imunitet.

- Sigurni smo da postoji imunitet jer su antitijela u krvi detektirana, rekao je i dodao:

- Testiranje može biti pozitivno da čovjek nema nikakve simptome. Ako je nalaz PCR-a na koronavirus pozitivan, iako osoba nema simptome, smatra se potvrđenim slučajem. Osoba može biti pozitivna da nema simptome, a može imati simptome, a da ispadne negativna. To opet ne znači da za nekoliko dana ta osoba ne može pokazati zarazu koronavirusom...

Capak je dodao i da je dezinfekcija obavljena u svim prostorima gdje su zaraženi pacijenti boravili.

Ministar Beroš je dodao i da traju preporuke zabrane posjeta u bolnicama u ovim okolnostima i zbog gripe i zbog koronavirusa, ali redovni hladni program mora ići dalje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 13:54