STRESNA VREMENA

'NE MOŽETE ZAGRLITI VOLJENE? NEMA VEZE, MI IMAMO RJEŠENJE' Šumari imaju originalan savjet za sve one kojima teško pada izolacija

 
Ilustracija
 david correa franco / Alamy / Alamy / Profimedia

Na svakodnevnim konferencijama za novinare njujorški guverner Andrew Cuomo često spominje kako nam, kao emocionalnim ljudskim bićima u ovim stresnim vremenima pandemije koronavirusa teško padaju izolacija, nemogućnost dodira, utjehe, poljubaca, zagrljaja..., no Islandska šumarska služba nudi rješenje za to i savjetuje - zagrlite stablo.

Štoviše, na njezinim su internetskim stranicama i upute o tomu kako na pravilan način zagrliti stablo, piše lokalni list Iceland Review.

"Priđite najbližem stablu i obuhvatite ga rukama, zagrlite ga. Najprije njegovu energiju osjetite pod prstima ruku, a potom i u nogama, u grudima, te najzad u glavi", savjetuje šumski rendžer Por Porfinnsson.

"To je prekrasan osjećaj koji će vas opustiti i nakon čega ćete biti spremni za novi dan i za nove izazove."

Islandski prijedlog nije novost. Odnedavno ga podupiru brojni znanstvenici koji propisuju odlazak u šumu i grljenje stabala kao terapiju kod osoba sklonih stresu.

Japanci, primjerice već godinama prakticiraju metodu relaksacije pod nazivom "shinrin-yoku" ili šumsko kupanje.

Provodite što više vremena u prirodi i vaš um i tijelo imat će višestruku korist od toga, savjetuju stručnjaci.

Rendžeri i čuvari u šumi i islandskome Nacionalnom parku prirode Hallormsstadhur raščistili su brojne staze kako bi posjetiteljima u doba pandemije koronavirusa omogućili siguran boravak među drvećem.

Postavili su ograničenja poput onih u Sjedinjenim Državama i drugdje u svijetu kako bi naznačili razmak od dva metra, koji treba poštovati da bi se održao i fizički razmak među šetačima.

Porfinnsson kaže da ne treba zagrliti prvo stablo koje se nađe pred vama. Potencijalnim 'grliteljima' preporučuje da zađu dublje u šumu gdje ima više drveća. "Stablo ne mora nužno biti visoko, veliko i uspravno", savjetuje.

No kako je riječ o Islandu, zemlji s najmanje šuma u Europi, rendžeri imaju i recept za način grljenja stabla.

"Pet minuta će biti dovoljno. Neće škoditi ako postupak ponovite više puta u danu, no jedanput dnevno bit će od velike pomoći, čak i samo nekoliko dana zaredom. Pritom možete zatvoriti oči. Ja obično naslonim obraz na deblo i mogu osjetiti toplinu i energiju koja struji iz stabla", savjetuje rendžer Porfinnsson.

A ako vam je šuma predaleko, možete zagrliti i prvo stablo ispred svoje zgrade.

Nije na odmet podsjetiti da je Island, prije nego što su ga kolonizirali vikinzi, bio prekriven gustim šumama, no strašni su ratnici posjekli gotovo sve drveće, zbog čega je Island danas zemlja s najmanje šuma u Europi.

Teško ih je obnoviti zbog oštre klime i aktivnih vulkana koji periodično prekriju tlo lavom i pepelom. Po izvješću FAO-a iz 2015. godine, šume danas prekrivaju samo 0,5 posto površine Islanda. Od te je godine na otoku zasađeno između tri i četiri milijuna stabala, što otprilike odgovara površini od deset četvornih kilometara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:43