OPG RONČEVIĆ

Slatki obiteljski posao: ‘Tko jednom proba naš med, uvijek se vrati po još. Sve ode na pragu‘

Pčele Rončevićevih idu na ispašu na otok Prvić, ali i na Velebit. Ideja je da što više budu u netaknutoj prirodi
Ivana i Drago Rončević
 Petra Oreskovic/Cropix

Djed je, kad bi kupovao zimnicu, obavezno spremao i med. Pripremao bi drva, meso, krumpir i kupio bi kantu od 50 kilograma meda. I tko god je kašljao, samo bi mu rekao: Zini - prisjeća se medenih uspomena iz djetinjstva Ivana Rončević, vlasnica OPG-a Rončević smještenog u malom mjestu Sveti Juraj podno Velebita. Ivana se sa suprugom Dragom već 15-ak godina bavi pčelarstvom, a svoj med svake godine potpuno rasprodaju.

Marljivi kao pčelice

Med, kaže Ivana, nestane s kućnog praga, a ima ga u prosjeku 700 kilograma godišnje. Najbolja godina bila im je 2018. kada su proizveli više od tone meda, dok je prošla godina dala tek 100 kilograma. Ipak, činjenica da se onaj tko jednom proba njihov med po njega zasigurno vraća, nije ulijenila supružnike.

Drago i Ivana marljivi su baš kao i svaka njihova pčelica, a u sezoni ih se najlakše može naći na štandu smještenom u samom centru Jurjeva. Baš smo ih tamo zatekli i mi. Kasno popodne, dok se turisti još izležavaju na plaži, a oni hrabriji i kupaju unatoč buri koja danima brije, samo nekoliko stotina metara od plaže Drago priprema štand za popodnevnu smjenu. Prostire bijeli stolnjak, a zatim postavlja staklene amfore punjene najtraženijim medom od kadulje, ocat od meda i propolisa, jastučiće od lavande, velike i malene teglice meda, melem od smilja i bademe u medu.

image
Med OPG-a Rončević
Petra Oreskovic/Cropix

Svoje je mjesto na štandu pronašla i zlatna medalja koja ponosno predstavlja veliko priznanje iz 2010. godine - službena potvrda da je njihov med od smilja najbolji cvjetni med na svijetu. Kako tvrdoglava bura ne da mira, teže tegle i posude Drago primiče rubovima štanda da bi stolnjak mirovao, a u sredinu Ivana smješta okruglu drvenu dasku sa sirom i orasima.

image
Štand OPG-a Rončević
Petra Oreskovic/Cropix

50 pčelinjih zajednica

- Evo, pripremila sam malo za degustaciju - smiješka se Ivana, a nekoliko turista znatiželjno baca pogled na štand i prolazi pokraj njega. Drago objašnjava da se često srame stati i probati med, misle da onda moraju i kupiti. Ivana se pčelarstvom bavi od 2006. godine. Do danas su se suprug i ona zadržali na 50 pčelinjih zajednica. - S toliko možemo vladati, sve preko bilo bi nam previše - priznaje Ivana kojoj je pčelarstvo tek aktivnost kojom popunjava slobodno vrijeme, a ne primarna okupacija. Zaposlena je, naime, kao inženjerka radiologije u Domu zdravlja u Senju.

image
Proizvodi OPG-a Rončević
Petra Oreskovic/Cropix

Rončevići njeguju tradicionalno seleće pčelarstvo, a prenose ih i na devet milja udaljen otok Prvić na ispašu kadulje, ali i na Velebit. Nastoje da ispaše budu što je moguće više u netaknutoj prirodi, a u takvu su okolinu smjestili i apiterapijsku komoru na koju je spojeno šest košnica s inhalatorima.

image
melem od smilja OPG-a Rončević
Petra Oreskovic/Cropix
image
Nautička patrola, sponzorska pasica
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:35