BRODSKI DNEVNIK

Prva gužva čartera, krcata marina Kornati i neprekidna strka oko vremenske prognoze

Marina je prepuna i zato što su na prostoru koji se inače koristi za parking još uvijek brodovi koji nisu spušteni u more
Marina Kornati, Ilirija.
 
 Srdjan Vrancic/Cropix

Naslovi u novinama vrište: Meteoalarm! Dramatično pogoršanje vremena! Vrijeme opasno za ljude. Prijeti materijalna šteta! Potreban poseban oprez... No, ne nasjedam clickbait naslovima. Pokušavam utvrditi istinu prateći tri vremenska portala: DHMZ, Accuweather i navodno najpouzdaniji: Hourly forecast, koji čak nema ni oglase. Nikako da se “dogovore”. Svaki tvrdi svoje. Ova dva posljednja poznata su i po tome što daju promjene vremena ne samo iz dana u dan ili iz sata u sat, nego i iz minute u minutu! Tipa: kiša će pasti za 17 minuta!

Jadran je oduvijek bio najveći izazov za prognozere vremena. Zato po navici usput pratim i one od starina poznate znakove promjene vremena. Posebno one lokalne. Dugo plovim, dugo pamtim, ali opreza nikad dosta pa ipak uvijek valja čitati i službenu prognozu. Posebno prije isplovljavanja. A mi se od jutra pripremamo da iz Sutomišćice isplovimo za Biograd. Kako bismo u skladu s vremenskom prognozom oslobodili vez u marini Olive Island.

Ali pod istom tom prognozom čeka nas i marina Kornati u Biogradu. Znači, bit će puna po onom pravilu: vrijeme lijepo pune uvale, vrijeme ružno pune marine. Na vrućoj smo liniji s Markom Vrankuljem, zamjenikom operativnog direktora marine:

“Svakako javite vrijeme kada dolazite”. “Je li gužva?” “Je, ima čartera”, kaže Marko. Znamo, subota je, smjena je gostiju. Ali, ovo ipak nismo očekivali. Barem ne u ovo doba opće konsternacije zbog terora opakog virusa. Marina Kornati ne da je puna, nego je krcata do posljednjeg mjesta. I to ne samo brodovima, nego i automobilima. Naši domaćini čuvaju za nas posljednje mjesto: na samom ulazu u marinu. Pasarela nam je tik uz lijevu prednju gumu jednog BMW-a. Provlačimo se na kopno između dva automobilska branika.

Dolazi nas pozdraviti operativni direktor Šime Mandić. Sjedimo u kokpitu i ćaskamo. Marina je prepuna i zato što su na prostoru koji se inače koristi za parking još uvijek brodovi koji nisu spušteni u more. Gužva je jer u ovom, kao i u svakom drugom biznisu, tako mora biti. Nije u novcu sve, ali od novca se živi. Ostajemo tijekom vikenda da bismo anketama obuhvatili što više čarteraša.

Naši domaćini obasipaju nas svom svojom već tradicionalnim pažnjom. Ručak, večera i na kraju radna večera s direktoricom marketinga i prodaje marine Brankom Knez.

Posljednjim ulaganjima marina je spremna za kategoriju četiri sidra.

“Sve dok je marina puna i gosti su zadovoljni, to je za nas kao da imamo pet sidara”, kaže Branka. U međuvremenu su isplovili svi čarteri. Idemo i mi. Marinu Kornati ostavljamo da diše svojim mirnim tjednim koronaživotom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:31