MARINA BETINA

Projekt glasovitog arhitekta Nikole Bašića: ‘U planu su bazeni, bar, spa centar, igralište...‘

Veliki benefit Marine Betina je i poznato ovdašnje brodogradilište, od davnina epicentar jadranske drvene tradicijske brodogradnje
Boris Ninić, direktor Marine Betina.
 
 Tom Dubravec/Cropix

Boris Ninić, direktor Marine Betina, oduševio se kada je čuo da su lajt motiv ovogodišnje Nautičke patrole OPG-ovi u blizini marina.

- Mi smo još 1990-tih godina radili na povezivanju zelenoga i plavoga. Tu je poznato Betinsko polje gdje se uzgajaju domaće kulture poput pomidora, krumpira, salate... Ja sam potencirao upravo to polje: zdrava eko hrana, domaća hrana, i baš smo imali pomidore, “zlatni mlaz” domaćeg eko maslinova ulja... Radi se o OPG-ima Campanel i Rak - i jedan i drugi imaju proizvodnju kompletne verdure, Rak radi i svoje pasate od rajčice u bočicama i tako ih nudi...

U sklopu marine postoji trgovina i naš je uvjet bio da se tu prodaje to svježe voće i povrće, a njihovu robu ćemo plasirati i kroz naš restoran - spremno izlaže Boris ostvarivanje davnašnje zamisli povezivanja zelenog i plavog.

Što je novo u marini, kako na nju utječe ovo s koronom?

- Što se tiče sezone, ipak se kreće. Plovi se, manje je tranzita, ali tranzit nam nikad nije bio neka velika stavka. Mi smo više klupska marina koja ima dobar yacht servis i nama su godišnji vezovi dobro popunjeni, i upravo ove smo godine sklopili petnaestak novih godišnjih ugovora. I to sve za plovila oko 15 metara, što je nama granična vrijednost - ističe Boris.
Također, mijenja se pomalo i koncept marine, postupno se ukidaju mali vezovi od 8-9 metara, i pretvaraju se u vezove za veća plovila. Također, izbacivanjem jedne strane veza dobit će se i veći manevarski bazen.

image
Aci marina Betina
Tom Dubravec/Cropix

Ali evo i najvažnijeg pothvata koji bi značajno osuvremenio marinu, čime bi ona bila u samom vrhu hrvatske nautičke ponude. O tome Boris kaže:

- Pred nama je jedno vrlo značajno ulaganje u marinu. Planiramo prije svega nove sanitarije i u tom sklopu praonicu rublja. Na etaži poviše bi bio fitness i wellness, dolje bismo napravili zatvoreni bazen sa spa centrom, a vani otvoreni bazen s dječjim igralištem i koktel barom. A u prostoru sadašnjih sanitarija uredit ćemo apartmane za goste marine. Otvoreni bazen danas je standard, ali zatvoreni je dodana vrijednost. Kad je loše vrijeme te prije sezone i poslije sezone zatvoreni bazen daje nove mogućnosti. I k tome još uz dobar spa centar, saune, dječje igralište, zelenilo i cvijeće, koktel bar uz vanjski bazen, malo žive glazbe i eto dobre priče - objašnjava Boris.

- Novi građevinski dio marine bio bi smješten na jednom dijelu suhog veza koji nama u toj mjeri baš neće biti potreban, a za ove sadržaje je baš idealan - veli Boris. Inače, i ovu marinu, osobite “brodske” vizure, osmislio je arhitekt Nikola Bašić, pa je baš prije nekoliko dana predstavio i svoju viziju preuređenja marine Betina, što je prihvaćeno. Trenutno je u tijeku izmjena urbanističkog plana uređenja mjesta, za što je općina Tijesno dala marini pozitivnu ocjenu. Ulaganjem u opisane sadržaje steći će se uvjeti za višu kategoriju.

Veliki benefit Marine Betina je i poznato ovdašnje brodogradilište, od davnina epicentar jadranske drvene tradicijske brodogradnje, iz kojeg je upravo i izrasla ova marina. Danas je to suvremeno brodogradilište u kojem se mogu obaviti i najzahtjevniji servis i refit svake megajahte. Tome pridonosi i upravo nabavljeni 440-tonski travel-lift. Na servis i refit sada dolaze i velike jahte koje su na vezu u Crnoj Gori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:20