RAJ NA JUGU

Poznati restoran: ‘Zamrzavanje ribe? Nema šanse! Serviramo samo ono što ulovimo toga jutra‘

Restoran Toto’s jedan je od razloga zbog čega je Palmižana postala bajkovito odmaralište svih onih koji cijene mir i ljepotu
Toto's restoran
 Željko Hajdinjak/Cropix

Mnogo je restorana na našoj obali koji će vam, na čistim bijelim stolnjacima, poslužiti vrhunsku hranu i piće. No, premalo je onih koji će tomu dati nešto drugo. Priču koju ćete ponijeti sa sobom, uspomenu koju ćete rado prepričavati. Autentičnu priču o “dalmatinskom snu”, protkanu poviješću i tradicijom, a začinjenu teškim radom i uvjerenjem da se na škoju može i mora opstati.
šetnja kroz šumu Baš to je ono što nas je privuklo u Toto’s, fantastični restoran na otoku Hvaru, zbog kojeg je, između ostalog, pitoreskna Palmižana postala bajkovito odmaralište svih onih koji cijene mir i nevjerojatnu ljepotu prirode.

image
Toto's restoran
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Da bi došli do ovog prekrasnog mjesta treba se malo potruditi. Krenete li od ACI-jeve marine, put će vas voditi kroz nevjerojatnu šumu agave, kaktusa, aloje i različitog drugog prekrasnog raslinja. Iako će put malo potrajati i trebat će svladati kakvu uzbrdicu, nećete biti usamljeni. Društvo će vam praviti raskošni paunovi koji na svakom koraku “vrebaju” s kime bi mogli malo porazgovarati - dovoljno je reći im “ihuu”, pa da veselo odgovore. Osim paunova pjeva i šuma vjetra u raslinju, drugo u Palmižani nećete čuti. A kada se jednom popnete do Toto’s, dočekat će vas nasmiješen i ljubazan Pave Meneghello, potomak ugledne hvarske obitelji koja je nekoć posjedovala velik dio “prekomorskih teritorija” hvarskog arhipelaga, a i danas su među najzaslužnijima za elitni hvarski turizam.

image
Pave Menegello
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Pave nas dočekuje rano ujutro, na njemu se vidi da se nije naspavao. S gostima se družio do sitnih sati, a već ujutro treba krenuti raditi. Meso mora biti svježe, pa stiže prvim katamaranom, ribari se javljaju s ulovom, povrće se koliko god je moguće svakog dana nabavlja od lokalnih proizvođača. Za Pavu i obitelj ljetovanje nije opcija, možda se tek zimi ulovi koji slobodan trenutak.

Skromni početak

A sve je krenulo, govori nam Pave, još prije dvadesetak godina kada je njegov otac Eugen Toto Meneghello svoj privatni mali raj, u kojem je ugošćavao prijatelje, odlučio pretvoriti u biznis. Počeli su skromno, s malenom pizzerijom iz koje se pružao prekrasan pogled na more. Tih devedesetih Palmižana je bila daleko od elitnog turizma kojim se danas diči, slovila je kao lijepo obiteljsko odmaralište, a pizzeria je bila pun pogodak, jer roditelji djeci nisu mogli odbiti želju za sjajnom pizzom čiji su se mirisi širili uvalom.

image
Toto's restoran
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Na mjestu današnjeg rajskog vrta postojala je tada samo stara kuća koju je još “dida Toto” sagradio.

- Otac je ovdje volio tulumariti sa svojim prijateljima, tako da možemo reći da je sve krenulo iz čistog hedonizma - smije se Pave.

Malo po malo, Pavin otac Eugen počeo je stvarati vrhunsku ponudu. Njegova majka, znamenita Dagmar Meneghello, oduševila se paunovima i dovela ih na otok. Dida Toto bio je zaljubljenik u botaniku, pa je diljem Palmižane posadio nebrojene kaktuse, a Eugen je “naginjao” palmama, koje su i danas hlad najboljim stolovima u Toto’su.

image
Toto's restoran
Željko Hajdinjak/Cropix

- Prvotna ideja je bila da ovdje bude svojevrsni zoološki vrt.. No, okrenuli smo se turizmu, a mjesto je počelo dobivati reputaciju kako među vrhunskim gostima, tako i nautičarima. Baš nautički turizam nas je počeo dizati, jer u to vrijeme nije bilo toliko brodova i čarteri su bili dosta skupi, tako da su si ih mogli priuštiti samo oni visoke platežne moći. A njima nije dovoljno poslužiti pizzu. Otac se cijelog života bavi ribom, kako za osobne potrebe tako i za potrebe naših restorana, pa smo svježu ribu počeli nuditi i ovdje. Osim toga, znao je sve lokalne ribare - govori nam Pave.

image
Toto's restoran
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Sve od nule

Malo po malo, pizzeria se pretvarala u prvoklasni restoran. Na meniju su redovito bile svježe škarpine, šampjeri i grdobine, a vrlo popularan bio je i jastog.

image
Toto's restoran
Zeljko Hajdinjak/Cropix

- Prvi pod bio nam je od obojanog betona, a stolice plastične, zelene, stolnjaci narančasti. Gradili smo ovo mjesto od nule - kaže Pave.

Danas je Toto’s elitni restoran koji se najviše ponosi svojim ribljim predjelima. Svu ribu dobavljaju od lokalnih ribara. Kušali smo fantastičnu tunu u različitim umacima, ribu koja je od samih početaka senzacija u Palmižani.

image
Toto's restoran
Zeljko Hajdinjak/Cropix

- Još kao mali dobio sam zadatak da nosim tunu od mora do restorana. Nas nekoliko klipana nosilo bi tunu, a iza nas je išla cijela povorka gostiju kojima smo bili atrakcija s tako velikom ribom. Riba ovdje uvijek mora biti vrhunska, otac je na to jako osjetljiv. Ne dolazi u obzir da se riba smrzava, to nam nikad nije dozvolio. Cijeli život bavi se ribom i zna prepoznati kvalitetu, a to traži i za naše goste. Gosti su na to navikli i uvijek nam se zbog toga rado vraćaju. Znaju da će u našem restoranu dobiti samo najsvježiju ribu koja je to jutro ‘ubrana’ - ozbiljno nam govori Pave.

image
Toto's restoran
Zeljko Hajdinjak/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 19:18