KONOBA PINJATA

‘Od pića nudimo samo vino i vodu. Kava? Ma kakvi, uz desert se pije prošek‘

Nakon 1995., kad se turizam počeo vraćati na Hvar, počeli smo među prvima buteljirati vino i tako ga prodavati
Vinko, Andrea, Ivica i Marija Gabelić
 Tomislav Krišto/Cropix

Nautička patrola doplovila je i do Vrboske – male hrvatske Venecije! Osim mostova i kanala koji prolaze ovim pitoresknim mjestom, prvo što ćete primijetiti je i velebna tvrđava, koja je zapravo - crkva. Naime, nakon što su 1571. godine Turci spalili mjesto, Mletci su projektirali, a Vrbovljani financirali fortifikaciju crkve svete Marije, poznate kao crkva-tvrđava, završenu 1575.

Nas je popodnevno lutanje odvelo u malu uličicu nasuprot tvrđave, gdje smo, sasvim slučajno, otkrili malu konobu. Koja nas je samo priča u njoj čekala!

Uz široki osmijeh dočekala nas je Marija Gabelić, vlasnica OPG-a i konobe Pinjata, njezin sin Vinko (27) i njegova djevojka Andrea.

Uz kratku ćakulu, saznali smo kako je ova vrijedna obitelj oduvijek poznata po vinu.

- Svi Gabelići, kojih je nekad bilo stotinjak, a danas su ostale samo dvije obitelji, potječu baš iz ovog dijela Vrboske. Svaka je obitelj imala nadimak, a naš je Pinjata. Cijeli se ovaj dio mjesta kod tvrđave stoga zove Pinjatini dvori.

Moj je sin šesta generacija proizvođača vina, koje se počelo proizvoditi baš tu, u ovoj staroj konobi. Sve su te kuće uz nas otprilike iste starosti, kao i obližnja tvrđava, znači iz 16. stoljeća - uputila nas je u obiteljsku povijest simpatična Marija te naglasila kako svih tih desetljeća obitelj proizvodi samo autohtona vina.

image
vina konobe pinjuata
Tomislav Kristo/Cropix

Učila od supruga

- Najpoznatiji smo po vinima Bogdanjuša, Parč te Plavac. Najbolji vinogradi za uzgoj bijelih vina upravo su u okolici Vrboske. Moj suprug Ivica, koji je danas u penziji, bio je dugogodišnji enolog u Dalmacijavinu, tako da sam uz njega sve naučila. Nakon 1995. godine, kad se turizam počeo vraćati na otok, počeli smo proizvoditi naše vino i buteljirati ga - govori nam Marija te dodaje kako na godišnjoj razini proizvedu do 40 tisuća litara vina.

Bogdanuša je sorta bijelog grožđa, koja u prijevodu znači "bogomdana". Uzgaja se jedino na otoku Hvaru, pa je svakako autohtoni proizvod najsunčanijeg otoka na Jadranu. Ona daje grozdove zelenkasto-žute do zlatnožute boje, od kojih se pravi istoimeno kvalitetno vino.

Mlađe generacije

Mlađe generacije obitelji Gabelić, poput Vinka i Andree, posljednjih su godina lagano počeli preuzimati sve više poslova od majke, kako bi se i ona i otac mogli zasluženo odmoriti. No, ni Marija ni Ivica se ne daju: uvijek su u i oko konobe. Ona je ta koja veže tu obitelj.

Mlađi Vinkov brat Fabijan (26) otvorio je svoj OPG i proizvodi domaće voće i povrće te, osim obiteljske konobe, opskrbljuje i druge restorane. Kći Bartola vratila se iz Zagreba i pomaže mlađem bratu.

Kada dođete u Pinjatu, osim članova te srdačne obitelji, dočekat će vas i vrhunska spiza. Sva jela koja ovdje možete dobiti vezana su, naravno, uz - vino.

- Kad gosti kušaju su tu lokalnu spizu i naša vina, spoj okusa koji govori tisuću jezika, jednostavno budu prezadovoljni. Nudimo razne hladne plate, morske i mesne, domaće pjate kako ih zovemo, a po dogovoru spremamo gregadu, junetinu u crnom vinu, janjetinu zalivenu bijelim vinom, svinjetinu s ružmarinom i lovorom... Kolače pravimo po starim receptima kao što su radile naše bake, poput torte od bajama koju sam i ja kao mala često jela – nabraja Marija te dodaje kako u konobi ne možete naručiti ništa osim vina i vode, a nemaju čak ni kavu jer se desert se poslužuje s prošekom.

image
konoba pinjata
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Krišto/Cropix

Gosti su im često i nautičari iz obližnje marine, koji itekako vole dobro pojesti, a dolaze im i organizirane grupe s kruzera. Kako nam je pojasnio Ivica, oni nešto stariji, često su potomci Hrvata ili Talijana pa kad kušaju neko njihovo jelo često se prisjete i svog djetinjstva. Okusi im vrate lijepe uspomene.

I mi smo u ovoj maloj konobi stvorili svoje, koje ćemo zasigurno dugo pamtiti...

image
obitelj Gebalić u konobi Pinjata
Tomislav Kristo/Cropix
image
Nautička patrola, sponzori
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 13:57