MALI BUTIK NA TRGU

Od creskog bilja Izabel radi čarobne džemove i namaze koji oduševljaju i domaće i strane goste

Pripremala sam marmelade za sebe, a onda sam prije devet godina odlučila od toga napraviti posao, kaže ova trgovkinja po struci
Mateo i Izabel Bravdica
 Tomislav Kristo/CROPIX

Cijela biljna priroda otoka Cresa nalazi se u staklenkama džema bilinarke Izabel Bravdice, vlasnice creskog butika "Isabel" i OPG-a Bravdica. A Cres biljnih vrsta, kako se često spominje, ima nekoliko tisuća te je, prema veličini, jedno od biljem najbogatijih područja u Europi. Njemačka, recimo, površinom tisuću puta veća od Cresa ima tek 3000.

Uglavnom, sve iz košare creske sakupljačice Izabel, koja hodi otokom i ubire samoniklo bilje, odmah ide u lonac, a iz lonca pod poklopac staklenke s ceduljicom te na police butika u centru grada Cresa. Od mogranja koji pobere među maslinicima, mirte koju nađe kod naselja Punta Križa na južnoj strani otoka, pa do kadulje oko Vranskog jezera u središnjem dijelu Cresa.

- Pripremala sam marmelade za sebe, a onda sam odlučila od toga napraviti posao prije devet godina - priča nam 44-godišnja Izabel, inače trgovkinja po struci.

image
Tomislav Kristo/CROPIX
image
Tomislav Kristo/CROPIX

U malom butiku i suvenirnici na Trgu Frane Petrića, koje vodi sa suprugom Mateom Bravdicom, koji se bavi izradom predmeta od stoljetnog drveta masline, što također prodaju u butiku, šefica Izabel nam pruža jedan po jedan džem na kušanje. Mogranj, planika, mirta, magunja, smrekine bobice, kadulja, smokva, crne masline. Na plastični smo pladanj već naslagali hrpu degustacijskih štapića.

Naš fotograf Krišto odmah kaže da mu je najbolji džem od mogranja, kiselo-slatki namaz koji, kaže Izabel, dobro ide sa sladoledom. Osim toga, među kupcima su omiljeni džem od crnih maslina, gorko-slatki favorit Nijemaca, dobar uz divljač i svježi sir, kao i džem od kadulje, biljke kraljice otoka, omiljen među Talijanima koji se izvrsno slaže s tvrdim i zrelim ovčjim sirom te janjetinom.

- Velika su mi inspiracija komplicirani recepti i okusi, oni koji nisu očekivani. Recimo, maslina je poznata uljarica, ali može biti delikatesa i kao džem. Dva puta se kuha kako bi izašla gorčina iz nje, vadi koštica, dodaje šećer i miješa do željene gustoće - opisuje proceduru.

image
Tomislav Kristo/CROPIX
image
Tomislav Kristo/CROPIX

No dok šefica Izabel iskuhava džemove, njezin suprug Mateo, bivši tokar u brodogradilištu Cres, ručno obrađuje različite proizvode od maslinovog drveta: žlice, vilice, posudice, stalke za vino, drvene čašice za rakiju, zdjele...

- Što mi dođe pod ruku od komada drveta, onda nekako osjetim što bi to moglo biti, a maslinovo drvo izrazito je čvrsto, izdržljivo i ima prekrasne godove - priča nam Mateo priznajući da je nedavno otkrio da u sebi ima i umjetničku crtu, kad se počeo baviti obradom drveta.

Supružnici Bravdica u okviru svog OPG-a imaju maslinik i ističu da nikad ne uzimaju zdravo drvo masline, već uvijek stotine godina staro drvo, osušeno, koje već prirodno ne daje ploda.

image
Nautička patrola, sponzorska pasica
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:48