VINARIJA PAVLOMIR

‘Godina je počela loše, a onda se sve počelo mijenjati. U dva mjeseca smo ispraznili podrume‘

Puno su puta ljudi, najčešće stranci, uzimali po 20 kartona ili bi napunili prtljažnik svoga automobila
Miroslav Palinkaš, direktor Vinarije Pavlomir, s pjenušcem San Marino
 Mladen Gerovac

Tragom nautičara iz novljanskih marina te još mnogih brojnih gostiju i vikendaša novljanskog kraja, zaputili smo se u Kuću vina Pavlomir, udaljenu pet kilometara od Novog Vinodolskog, cestom prema Bribiru. Željeli smo utvrditi i prema potrošnji vina kakva je bila sezona. Evo što kaže Miroslav Palinkaš, direktor Vinarije Pavlomir:

- Godina je počela jako loše. Svi mi, vinari, preplašili smo se što će biti s vinom. A onda se polovicom 6. mjeseca počelo sve mijenjati na bolje.

U 7. mjesecu iznenadili smo se koliko je bilo turista. Nije nam bilo jasno kad su govorili da su brojke dolazaka manje nego lani. Kod nas je ovo bilo normalno ljeto. Prodaja vina bila je tako dobra da smo u 7. i 8. mjesecu ispraznili podrume i sada mirno krećemo u novu berbu. Imali smo puno situacija da ljudi, najčešće stranci, uzmu po 20 kartona vina, koliko god im stane u automobil i voze u Njemačku, Austriju, ili otkud su već došli, jer u svojim zemljama ne mogu dobiti taj odnos cijene i kvalitete - veli Palinkaš.

Prodaja ovdašnjih vina očito je zasnovana na krilatici koja je prethodila svim marketinškim sloganima i trikovima, a koja glasi - dobar glas daleko se čuje. A taj glas stjecali su vinari Pavlomira prilično dugo i na poseban način.

- Pavlomir je nastao za vrijeme Domovinskog rata, kada je grupa nas Vukovaraca došlo na ovo područje, i kada smo tražili nešto što bismo radili, da ne budemo na teret društvu. Došli smo na ideju da vratimo vinograde u Vinodol, koji su bili u povijesti tu još od starih Rimljana. Dobili smo od županije i grada ovu zemlju na korištenje, kasnije smo s državom riješili dugoročne zakupe, tako da danas gospodarimo na 40 hektara poljoprivrednog zemljišta, od toga je 30 hektara pod vinogradima, i godišnje proizvodimo oko 150.000 litara vina - kaže Palinkaš.

Vukovarski vinari vratili su autohtonu vinsku sortu žlahtinu u Vinodol i njeguju je s posebnom pažnjom. Uz žlahtinu u podrumima Pavlomira sazrijevaju i vina drugih sorti - pinot bijeli, chardonnay, muškat, cabernet sauvignon, frankovka, od kojih su neka i vrhunska pa su na sajmovima osvojila zlatne medalje i šampionske titule.

- Vrlo smo ponosni i na proizvodnju naših pjenušaca “1288” i “San Marino” koji spadaju u kategoriju vrhunskih, a “San Marino” jedini je vrhunski pjenušac od sorte žlahtina. Čak nam je uspjelo postati vodećima u proizvodnji pjenušaca u Primorsko-goranskoj županiji i tako vratiti vino u Vinodol na dostojan način, jer su se pjenušci i nekada proizvodili u ovim krajevima - ističe Palinkaš.. A kako dalje?

- Nastavljamo istim putem. Idemo u veće zanavljanje vinograda, što znači promjenu sortimenta i korištenje fondova EU za vađenje starih i sadnju novih vinograda. Čekamo na jednu mogućnost potpore ruralnog razvoja da dovršimo konobu. Kušaona nam funkcionira, konoba još ne. Imamo u planu i smještajne kapacitete, kako bi ljudi kod nas na imanju mogli prespavati. Ali sve je to s oprezom, jer ne znamo kako će sve ovo ići dalje - zaključuje Palinkaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:44