PRIJAVLJIVALE NEPRAVILNOSTI

Zviždačice osnovale udrugu, dvije od njih radile u Horvatovom resoru: ‘Slale smo mu dopise, ignorirao nas je‘

Dapače, na temu Đerek, ministar Horvat je nedavno kazao kako je ona dobila otkaz 2020. godine zbog nepoštivanja radnog prava nakon niza opomena i internih procesa

Adrijana Cvrtila, Maja Đerek, Nada Ružić

 Damjan Tadić/Cropix

Dvije zviždačice Maja Đerek i Nada Ružić, koje su posljednjih dana javno istupale i govorile o nepravilnostima u državnim institucijama u kojima su radile, obje dolaze iz onih koje su upravo iz resora Ministarstva graditeljstva i uhićenog bivšeg ministra Darka Horvata. Njih dvije sudjeluju i u radu novoosnovane udruge Pomak za zaštitu zviždača čije je osnivanje u nedjelju predstavljeno.

Đerek je, podsjetimo, radila u Državnim nekretninama, a Ružić u Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP-u) te su se obje sa svojim sumnjama obraćale i nadležnom ministru Horvatu. Međutim, očito nikakvu pomoć nisu dobile.

- Nikad nije odgovorio na te dopise - kaže Đerek, a istu stvar doživjela je, doznajemo, i Ružić.

Dapače, na temu Đerek, ministar Horvat je nedavno kazao kako je ona dobila otkaz 2020. godine zbog nepoštivanja radnog prava nakon niza opomena i internih procesa.

- Ne želim komentirati nešto što je predmet sudskog spora, pričekajmo pravomoćnu presudu - kazao je tada Horvat. Đerek je, podsjetimo, u javnosti razotkrila čitav niz nepravilnosti koje su se događale u Državnim nekretninama, a na čijem čelu je direktorica Renata Sabo, koju je također postavio Horvat.

Zviždačica Nada Ružić, također bivša zaposlenica, ali Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) isto tako je dobila otkaz nakon što je upozorila na štetu od 104 milijuna kuna u samo jednom slučaju privatizacije. Ravnatelj CERP-a Milan Plećaš, tvrdi Ružić u tjedniku Nacional, kojem je to upozorenje bilo upućeno, tu je štetu ignorirao.

Udruga Pomak želi ojačati položaj zviždača i zaštititi javnu imovinu

Udruga Pomak, koja okuplja zviždače koji su proteklih godina upozoravali hrvatsku javnost na nepravilnosti u djelovanju javnih tijela, predstavila se u nedjelju u Zagrebu i istaknula da želi ojačati položaj prijavitelja i zaštititi javnu imovinu na čije su uništavanje upozorili.

Zviždači su izloženi progonima, gubitku posla i nefunkcioniranju sustava zaštite, pa će se Udruga Pomak pobrinuti za pravu i psihološku pomoć. Imat će pravnika za unutarnja savjetovanja i surađivati s odvjetničkim društvima za pravna zastupanja, što je najskuplji i najbolniji dio kroz koji prolaze svi prijavitelji nepravilnosti, rečeno je.

Želimo našu pozitivu prenijeti na druge i olakšati im put od same ideje da prijave, do njezine realizacije, kazala je predsjednica Adrijana Cvrtila i zahvalila novinarima na podršci.

Članovi su predstavili svoje slučajeve kojima je zajedničko, kazala je Cvrtila, da nakon prijave nepravilnosti ostaju bez posla i ulaze u sustav sudstva, a suci prvog stupnja često ne poštuju propise i za njih nema nikakvih sankcija.

Šta će nam zakoni ako ne postoje sankcije za suce, upitala je i dodala: Država je postala trula i, iskreno, teško je i pobrojati sve afere, koliko ih ima.

Kad prijavitelj kaže 'idem prijaviti' treba mu podrška da zna da nije sam i da zna kako će to platiti i kako će preživjeti, kazala je i dodala da je protiv nje podignuto devet privatnih tužbi za klevetu, dok se Gradom Kutinom treći mjesec upravlja iz zatvora.

Zaprepastila sam se...

Maja Đerek je podsjetila kako je upozoravala da se prema zviždačima ne smiju primjenjivati represivne mjere, te ocijenila da je postojeći zakon sramotan.

Jedna lasta ne čini proljeće, nas je pet, a uskoro će biti čitavo jato. Danas je dan da pričamo o zajedništvu i svakom pojedincu koji želi promijeniti sustav, kazala je i podsjetila da su europske institucije višestruko upozoravale Hrvatsku da ne postoji učinkovita zaštita zviždača.

Inzistirat ćemo da se promijeni zakon i prijavljivanje prestane biti stigma nego da postane poželjno, kazala je.

Potpredsjednik Viktor Šimunić kazao je kako je doživio veliku podršku javnosti za svoje prijave u Oroslavju i da je odlučio promijeniti grad.

Iz prve ruke vidim "kako se delalo" i za to je podignuto 6-7 kaznenih prijava. Sad niz usluga u gradu plaćamo puno jeftinije, jer su se ranije njihove cijene napuhavale, a tako je u cijeloj državi. Dosta je šutnje, idemo mijenjati stanje, kazao je.

Potpredsjednik Josip Vitez iz Požege kazao je da su zviždači izbačeni iz poslovnog svijeta i izloženi sudskim procesima koji financijski iscrpljuju.

Optužnice koje su podižu nakon što prijavimo korupciju su bez dovoljno kvalitetnog materijala i pogoduju onima koji su tuženi, ocijenio je.

Nada Ružić, unutarnja revizorka u javnom sektoru, zaprepastila se, kazala je, koliko je sustav korumpiran. Prvo se obratila Ministarstvu financija i nije dobila nikakav odgovor, a potom je doznala da nisu čak ni imali slučaj prijavljivanja nepravilnosti, iako one postoje dugi niz godina. Umjesto odgovora, dobila je otkaz ugovora o radu.

Tajnik Siniša Glavaš zapitao se zašto građani biraju korumpirane vlasti, a ne iskažu poštovanje prijaviteljima koji su se žrtvovali za bolje sutra i pozvao sve da se prestane s time i da pomognu udruzi Pomak. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:18