MIROVINSKA REFORMA

ŽUSTRA RASPRAVA NA HRT-u U programu uživo posvađali se sindikalist i državna tajnica: 'Pa tko je tu lud?'

Mladen Novosel i Majda Burić u emisiji Studio 4
 HRT screenshot

U HRT-ovom Studiju 4 sindikalist Mladen Novosel i državna tajnica u ministarstvu rada i mirovinskog sustava Majda Burić komentirali su detalje mirovinske reforme, koje je ministar Pavić jučer predstavio sindikatima i poslodavcima. Rasprava je brzo postala žustra.

Od važnijih mjera valja izdvojiti odredbu o ubrzavanju izjednačavanja uvjeta za starosnu i prijevremenu mirovinu za žene i muškarce, što znači da će od 2031. starosna dob za mirovinu biti 67 godina za muškarce i žene. Uvodi se i daljnje destimuliranje prijevremene mirovine, a zbog tih razloga su sindikati napustili sastanak u Ministarstvu na kojem su bili i predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca, koji su podržali mirovinsku reformu. Sindikalisti su zbog produljenja radnog vijeka nezadovoljni. Zbog toga su napustili pregovore i najavljuju prosvjede.

Mladen Novosel se osvrnuo na jučerašnji sastanak i rekao da pregovora nije ni bilo te da se 'i nakon rata razgovara', na što je reagirala Majda Burić iz ministarstva, rekavši da njegove tvrdnje ne stoje. Naime, Novosel je rekao da sindikati do jučer uopće nisu dobili prezentaciju mirovinske reforme u pisanom obliku, a sada su dovedeni pred svršen čin jer im je rečeno da nema više vremena za pregovore.

'Nijedna odgovorna Vlada nije tako vodila socijalni dijalog', rekao je, dok mu Burić predbacuje napuštanje sastanka. Istaknula je da se mirovinska reforma priprema već više od godinu dana i da je sve dobro isplanirano.

'Ne, nije bilo pregovora. Hoće li ih biti?', kaže Novosel.

'Molim vas... Slažem se s g. Novoselom o važnosti socijalnog dijaloga', počela je Burić u HRT-ovom Studiju 4, no Novosel joj je upao u riječ: 'Vi morate znati što je to socijalni dijalog.'

'Jako dobro znam što je socijalni dijalog', odgovorila je Burić.

'Morate pročitati sporazum o radu...', nastavio je Novosel.

'Nije partnerski odnos ukoliko se jedan od dionika digne, otvori vrata i ode. To nije socijalni dijalog ni partnerstvo', odgovorila mu je Burić.

'Nije socijalni dijalog ni kada se socijalne partnere doslovno dovede...', nastavio je Novosel.

'Vi ste se dignuli od stola...', nastavila je Burić.

Novosel je istaknuo i kako ministru zamjera izjavu u kojoj je rekao 'što će meni sindikati, pa mene podržavaju poslodavci'.

'Isti oni poslodavci koji otpuštaju radnike kao tehnološki višak čim navrše 50 godina, a jučer podržavaju zakon da se radi do 67 godina! Pa tko je tu lud?', kaže Novosel i dodaje da očekuje da će se ubrzanjem odlaska u mirovinu sa 67 godina barem dogoditi promjena u visini mirovina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:05