DIREKTOR HUP-A

Zorić se nada relaksaciji mjera zbog epidemije: ‘Godinu dana smo u mentalnom logoru‘

‘Pred nama je izuzetna zadaća da održimo poslove svim mjerama kako bi se gospodarstvo očuvalo‘
Damir Zorić
 Bruno Konjević/Cropix

Glavni direktor HUP-a Damir Zorić gostovao je u Newsroomu N1 televizije gdje je govorio o dugovima bolnica prema veledrogerijama koji iznose gotovo šest milijardi kuna. Osim toga, Zorić je komentirao i aktualne epidemiološke mjere, ističući da se nada njihovu popuštanju.

Zorić je komentirao dugove bolnica prema veledrogerijama.

“Dug je egzaktan, to su sve ugovorni iznosi za isporučeno što treba platiti. Veledrogerije su svoje rekle, sada očekujemo odgovor s druge strane. Svjesni smo da taj odgovor u ovakvim okolnostima, kako god se plati, neće biti adekvatan ako se nešto strukturno ne poduzme, ako ne dođe do korjenite reforme u tom sustavu koji je u stanju uvećavati te troškove i po 200 milijuna mjesečno. Ovdje ne govorimo o milijunima nego milijardama kuna”, istaknuo je Zorić i dodao:

“Ako imate situaciju da ravnatelj jedne bolnice kaže da čitav iznos sredstava koja imaju na raspolaganju bolnica potroši na plaće zaposlenika, onda vam je jasno da ili se krivo troši ili se ne odobrava dovoljno ili treće, što je sasvim izvjesno, nema dovoljno. Ako nema dovoljno pitanje je kako ono što ima rasporediti na najbolji način ili kako osigurati nove izvore sredstava.”

Zorić navodi da je praksa u svijetu da postoje medicinski ravnatelj i menadžer.

“Kod nas ne znam da imamo igdje slučaj da kvalificirana osoba upravlja sustavom. Ali, i da dovedete najboljeg, ako nemate dovoljno sredstava ona situaciju nije moguće riješiti”, rekao je Zorić i dodao da je vrijeme za reforme.

“Radi se o najvrjednijem što imamo – našem zdravlju. Podsjećam, dugovi za lijekove su tek jedna petina onog što se troši u bolnicama, dakle svaka peta kuna se odvaja za lijekove, a četiri preostale idu za neke druge stvari. Očito da se u tom sustavu ili neracionalno troši ili neracionalno upravlja”, kazao je Zorić.

Popuštanje mjera

Komentirajući koronamjere, Zorić je istaknuo da se nada da će doći do relaksacije.

“Kao i svi, priželjkujem relaksaciju. Zasad se ti epidemiološki uvjeti se dobro razvijaju, nadam se da će to pomoći svima. Godinu dana smo u nekom mentalnom logoru koji nije dobar za nikoga”, rekao je Zorić i dodao:

“Teško je ljudima objasniti kako na benzinskoj crpki možeš uzeti kavu, a kako na zagrebačkom sajmištu ne možete dopustiti trgovanje za stotinu ljudi. Ali, država se tu držala principijelno i tvrdo svoje politike. Problem je dvostruke naravi, s jedne strane financijski, a s druge strane mentalne prirode jer nam svima to nedostaje. Nismo svi isti, naš način života je drugačiji od japanskog ili nordijskog i mislim da će nama to u smislu relaksacije značiti puno, ako do toga dođe”, kazao je Zorić.

Smatra da Vlada i dalje treba nastaviti davati mjere pomoći poduzetnicima, piše N1.

“Pred nama je izuzetna zadaća da održimo poslove svim mjerama koje su na snazi kako bi se gospodarstvo očuvalo. Velike tvrtke posluju, imaju poteškoća ali su puno snažnije i otpornije nego male koje lako uđu u krizu”, istaknuo je Zorić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:39