NEVJEROJATNO...

Zgrada u kojoj stanovi koštaju 7,5 tisuća eura po kvadratnom metru struju dobiva iz - agregata!

Kako zgrada nije spojena na postojeću električnu mrežu, iskorištena za zakonska mogućnost da se strujom snabdijeva iz agregata

Zgrada u Dubrovniku

 Dubrovniknet.hr/

Stambeno-poslovna zgrada s deset luksuzno namještenih stanova, pripadajućim parkiralištem te liftom u dubrovačkoj Ulici Lukše Beritića struju je osigurala iz agregata i dobila uporabnu dozvolu, javlja Dubrovniknet.hr.

Zgrada, naime, nije spojena na postojeću električnu mrežu niti ima zasebnu trafostanicu, nego je iskorištena mogućnost da struju dobiva iz agregata. Takvo rješenje, naime, dopušta Zakon o gradnji.

Dakle, agregat kao alternativni izvor energije nije uopće dovodio u pitanje izdavanje uporabne dozvole, no koliko je to održivo u praksi, drugi je par rukava.

I kako će susjedi, pa i sami budući stanari reagirati kad im agregat bude dimio i proizvodio zvuk i buku koji su sve, ali ne baš uhu, oku i nosu pretjerano ugodni.

Zašto HEP nije dao investitorima suglasnost za spajanje na postojeću mrežu i koje je uvjete naveo kao odgovor na njihov zahtjev, te kako se misli riješiti opskrba strujom u budućnosti i za ovu, ali i buduće gradnje na tom području za koje već postoje iskopi, pitanja su na koje HEP tek treba odgovoriti.

image

Zgrada u Dubrovniku

Dubrovniknet.hr/

U građevinsku zonu ove su atraktivne parcele uvrštene 2005. za vrijeme mandata gradonačelnice Dubravke Šuice. U navedenoj zoni je dopuštena gradnja podruma, suterena, prizemlja, dva kata i potkrovlja s maksimalnom visinom od 15 metara.

Građevinska dozvola za izgradnju te zgrade izdana je 17. listopada 2018. godine, te je rješenje o izmjeni predmetne građevinske dozvole izdano 16. srpnja 2021. godine. Uporabnu dozvolu zgrada je dobila 26. travnja 2022. godine.

U građevinskoj dozvoli su kao investitori navedeni Ivo Brbora, Madlena Šušić, Stela Ajduković, Ragusa Magnifica d.o.o. (vlasnica Silva Violić) i Dubrava d.o.o. (vlasnici Zdenka Miljak i Baldo Glumac).

Cijene raspoloživih stanova u zgradi koja gleda na dubrovačku povijesnu jezgru, more i Lokrum mogle su se doznati na upit, a Dubrovniknet.hr navodi da se cijena kvadratnog metra stana na prvom katu kretala oko 7500 eura. Za pretpostaviti je kako su na višim etažama one bile i veće...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 03:02