MUČNA PRIČA

Žena s invaliditetom nije dobila posao u vrtiću, dali su ga kćeri vijećnika: ‘Pogriješili smo...‘

Marija je imala prednost pri zapošljavanju, ali je posao spremačice dobila kći predsjednika Upravnog vijeća Dječjeg vrtića

Nevenka i Marija Milanović

 Vlado Kos/Cropix

Za dva mjeseca bit će pune dvije godine otkako je Dječji vrtić Mladost iz Vođinaca nedaleko od Vinkovaca raspisao natječaj za radno mjesto spremačice na koji se, među ostalima, javila i Marija Milanović (33).

S obzirom na to da je riječ o osobi s invaliditetom, bila je sigurna da će dobiti taj posao temeljem prava iz Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom. Ostale uvjete također je ispunjavala jer se tražila završena osnovna škola i godina dana radnog iskustva. Marija ima završenu srednju školu za krojačicu i tečaj za računalnu operaterku, a u Općini Vođinci već je bila zaposlena godinu dana na poslovima skrbi i pomoći starijim osobama u sklopu programa "Zaželi".

Radovala se novom poslu. No, onda je došao šok. Posao je dobila druga kandidatkinja, Ivana Kordić, po struci diplomirana upravna pravnica, ali i kći općinskog vijećnika i tadašnjeg predsjednika Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Pavla Kordića. Marija i njezini roditelji Ivan i Nevenka ostali su u šoku.

- Ništa nije upućivalo na to da se neće poštovati zakon. Osim toga, Marija je, iako ima blaži oblik retardacije, iznimno vrijedna i pedantna, spremna raditi, što je dokazala i kroz program ‘Zaželi‘. Suprug i ja smo oboje onkološki bolesnici, htjeli smo da na ovaj način i ona počne za sebe zarađivati, da ima za svoj kruh kada mi jednom odemo - priča nam Nevenka. Uslijedili su pravna bitka i čak tri odluke koje su im dale za pravo, ali ga Marija do današnjeg dana nije ostvarila. No, čini se da je tome došao kraj.

Sudska odluka

- Učinjena je pogreška i ja ću kao ravnateljica vrtića postupiti po sudskoj odluci, prema kojoj je Marija Milanović imala prednost pri zapošljavanju, i to sada kanim provesti. Budući da je druga gospođa, koja je zaposlena na mjesto spremačice, trenutačno na porodiljnom dopustu, moramo vidjeti kako ćemo riješiti njezin pravni status, ali Marija Milanović će dobiti posao spremačice - otkrila nam je najnoviju odluku u ovom slučaju Iva Duspara, ravnateljica DV-a Mladost, koja je na tu funkciju stupila prije godinu dana.

image

Iva Duspara

Vlado Kos/Cropix

Prvo je Područna služba prosvjetne inspekcije Ministarstva znanosti i obrazovanja u Osijeku donijela odluku kojom se Ivani Kordić zabranjuje obavljanje poslova spremačice jer je "zasnovala radni odnos suprotno zakonu". Vrtić i Ivana Kordić žalili su se i naveli kako Marija Milanović u prijavi nije dostavila svu potrebnu dokumentaciju te da nije sposobna obavljati poslove spremačice. Iako je Marija uz svoju prijavu priložila rješenje Centra za socijalnu skrb o pravu za doplatak za pomoć i njegu, Upravno vijeće smatralo je da to nije valjan dokument.

Spornim su smatrali i to što je u tom rješenju navedeno ‘da je riječ o osobi koja ne može udovoljiti osnovnim životnim potrebama, uslijed čega joj je prijeko potrebna pomoć i njega druge osobe u punom opsegu u organiziranju prehrane, pripremi i uzimanju obroka, nabavi namirnica i pospremanju stana..." Potpuno neprihvatljivim smatralo se "da takva osoba sprema i čisti objekt vrtića, koji je veličine 700 četvornih metara i u njemu boravi šezdesetero djece..." Mariju je to posebno pogodilo.

- Obožavam djecu, imam petero nećaka koji me vole kao i ja njih, s kojima bez problema funkcioniram i komuniciram. Moj hendikep nikako ne može ugroziti djecu, niti utjecati na moje ispunjavanje radnih obveza - rekla nam je. Ministar Radovan Fuchs je 5. studenoga 2021. donio rješenje kojim je odbio žalbe vrtića i Ivane Kordić, ustvrdivši da Marija "zadovoljava kriterije, odnosno da ostvaruje pravo prednosti pri zapošljavanju".

Naglasio je i da Upravno vijeće nije ovlašteno ocjenjivati radne sposobnosti kandidata. I Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, pozvala je vrtić da postupi prema zakonu i promijeni odluku. Ipak, vrtić i Ivana Kordić nakon tog su rješenja podnijeli tužbu pred Upravnim sudom u Osijeku, koji je 29. prosinca 2022. odbio njihov tužbeni zahtjev.

Načelnik Vođinaca

No, DV Mladost i Ivana Kordić već 13. siječnja ulažu žalbu pred Visokim upravnim sudom. Ipak, medijski pritisak očito je doveo do obrata jer sada iz vrtića najavljuju da će provesti sudsku odluku. Martin Kordić, načelnik Općine Vođinci, kaže nam da ga cijela priča jako žalosti.

- Prvo bih rekao da Pavao Kordić i ja nismo rodbinski povezani, kako neki imputiraju. Štoviše, Marija Milanović mi je sestrična. Ja se u taj izbor nisam miješao, prepustio sam sve Upravnom vijeću i ravnateljici. Znam da se Pavao Kordić izuzeo kod glasanja, a rješenje je morao potpisati jer je bio predsjednik UV-a. Što se mene tiče, ako je sud naložio, to će se ispraviti - izjavio je načelnik Kordić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 17:44