KLIMATSKA POLITIKA

Zelena akcija od Vlade traži 30 dana javnog savjetovanja o klimatskom planu

Zelena akcija te poziva Vladu da klimatske promjene i politike za njihovo suzbijanje shvati ozbiljno te provede transparentan postupak
Prosvjednici Zelene akcije ispred Vlade, arhivska fotografija
 Goran Mehkek/Cropix

Zelena akcija zatražila je u utorak od Vlade produljenje trajanja javnog savjetovanja o nacionalnom energetskom i klimatskom planu na 30 dana, jer smatra da je trenutni rok od četiri radna dana krajnje neprimjeren, a cijeli proces netransparentan.

"Manjak ambicije u klimatsko-energetskim politikama i nacionalnim ciljevima RH, Vlada je potvrdila i manjkom ambicije u uključivanju javnosti u kreiranje najbitnijih propisa u doba klimatske krize", ističe u priopćenju Zelena akcija te poziva Vladu da klimatske promjene, kao i politike za njihovo suzbijanje, shvati ozbiljno te provede transparentan postupak koji uključuje široku javnu raspravu.

U Zelenoj akciji kažu da je Vlada 11. prosinca otvorila javno savjetovanje za Integrirani nacionalni energetski i klimatski plan RH za razdoblje 2021.-2030. u trajanju od samo četiri radna dana, a riječ je o dokumentu koji bi trebao biti glavna os i vodilja nacionalne klimatske politike te je izravni produkt Pariškog klimatskog sporazuma prema kojem sve države potpisnice trebaju objaviti svoje nacionalne planove.

"Ovime se nastavlja netransparentan proces jer je i 2018. godine javno savjetovanje oko prvog nacrta Plana trajalo samo četiri radna dana, između Božića i Nove godine. Na taj način Vlada RH onemogućava javnost, udruge, privatni sektor te razne institucije da kvalitetno svojim komentarima pridonesu poboljšanju ovog važnog dokumenta", tvrde u Zelenoj akciji.

Također smatraju kako je "očigledna nezakonitost u samom postupku donošenja tog Plana". Naime, u Zelenoj akciji kažu kako Zakon o zaštiti okoliša propisuje minimalan rok od 30 dana za sudjelovanje javnosti u postupcima u kojima je ono propisano. To se pravilo odnosi i na sudjelovanje javnosti u vezi sa strategijama, planovima i programima koji se odnose na okoliš, a što uključuje i postupke izrade njihovih izmjena i dopuna.

"Nesporno je kako je ovdje u pitanju dokument koji će imati značajan utjecaj na okoliš i klimu zbog svojih mjera te za koji interes javnosti postoji i od ranije. Također, i prema Kodeksu savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, bilo je potrebno organizirati široku javnu raspravu, a ne samo kratko internetsko savjetovanje što se, naravno, nije dogodilo. Vladu RH ne zanima mišljenje javnosti o nacionalnoj klimatskoj politici", zaključuje u priopćenju Zelena akcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:51