NAJBOLJI EU PROJEKT

Zdravstvo je za građane Posavine sada dostupnije

Zdravstveni sustav je unaprijeđen jačanjem kapaciteta dnevnih bolnica i kirurgija, uz istovremeno smanjenje broja prijema na akutne bolničke odjele
Ilustracija, operacija
 Wavebreak Media Ltd/Wavebreak/Profimedia

EU projekt "Kraći put do zdravlja"bio je vrijedan 39,8 milijuna kuna, a donio je kvalitetniju uslugu pacijentima, smanjen je broj prijama na akutne bolničke odjele te rekonstruirani i uređeni dijelovi bolnice u Slavonskom Brodu.

"Kraći put do zdravlja" naziv je projekta s kojim se Brodsko-posavska županija unutar kategorije Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici kandidira u izboru za najbolji županijski projekt Europske unije (EU projekt). Projekt je predložen od strane Centra za razvoj Brodsko-posavske županije, a proveden u Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević" u Slavonskom Brodu, koja je bila i nositelj projekta. Ukupna vrijednost projekta bila je 39.848.422,66 kuna i u potpunosti je financiran iz europskih strukturnih fondova. Početak projekta bio je 8. veljače 2017. godine, a završetak kraj 2019. godine.

Veća učinkovitost

Cilj projekta bilo je unapređenje zdravstvenog sustava kroz poboljšanje pristupa i učinkovitosti dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija u slavonskobrodskoj Općoj bolnici te stvaranje poticajnog okruženja za davanje doprinosa provedbi horizontalnih načela.

To je i postignuto i projekt je u konačnici doveo do poboljšanja kvalitete usluge pacijentima.

Zdravstveni sustav je unaprijeđen jačanjem kapaciteta dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija, uz istovremeno postizanje zadanog rezultata (indikatora projekta) koji se odnosio na smanjenje broja prijema na akutne bolničke odjele u bolnici za najmanje 3% u odnosu na zadanu početnu vrijednost.

Nova solarna elektrana

Do kraja provedbe projekta (31. 12. 2019. godine) broj prijema na akutne bolničke odjele na lokaciji u Slavonskom Brodu se smanjio na 16.877, odnosno za 13,38% u odnosu na polazišnu vrijednost iz 2013. godine (19.486), znatno više od projektom predviđenih 3 posto.

U 2020. godini, odnosno prvoj godini nakon završetka provedbe projekta, broj prijema na akutne bolničke odjele dodatno je smanjen za 21,55% u odnosu na vrijednost ostvarenu u 2019. godini, odnosno 32,05% manje u odnosu na polazišnu 2013. godinu.

Ostvareno smanjenje indikatora znatno je tako premašila zadanu vrijednost od 3%, ali dijelom i zbog toga što je bolnica morala raditi smanjenim kapacitetom zbog epidemije covid-19.

Izvršene aktivnosti u sklopu najvažnijih elemenata projekta obuhvatile su rekonstrukciju dijela pedijatrije (netto 358,95 četvornih metara) u dnevnu bolnicu za pedijatriju, uređenje prostora laboratorija kao preduvjet za učinkovitiju organizaciju i ustroj laboratorijskih radilišta za potrebe dnevnih bolnica i instalirana je fotonaponska elektrana na krov bolnice u ukupnoj vrijednosti investicije od 7.104.754,55 kuna.

image
sponzorska pasica
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:58