POTOP U RIJECI

Zbraja se velika šteta nakon nezapamćene oluje: ‘Grad se u nekoliko sati pretvorio u jezero‘

Policija je objavila nove pojedinosti o smrti muškarca kojeg je odnijela bujica

Obilna kiša u Rijeci prouzročila je goleme štete

 Cropix

Jedan izgubljeni ljudski život, na stotine poplavljenih prostora, u centru Rijeke, po kvartovima, kao i po dijelovima čitave Primorsko-goranske županije, rezultat su kišnog nevremena uslijed kojeg je u srijedu, prema podacima RiMetea, palo čak 222 litre oborina po četvornom metru. Time je u samo jednom danu srušena prosječna mjesečna količina kiše za rujan, a nastavilo je padati i u noći na četvrtak, pa je od pola noći do 2 ujutro palo dodatnih 46 litara po kvadratnom metru.

Bujice, koje su preplavile riječke ulice u vrlo kratkom vremenu, u srijedu navečer uzrokovale su pogibelj muškarca čiji identitet policija još nije potvrdila. Dogodilo se to dok se muškarac spuštao Ulicom Franje Račkog, prema centru grada. Prema izjavama očevidaca, oko 21 sat, povukla ga je voda te se kotrljao niz ulicu pedesetak metara. Na dnu ulice, zaustavio se pod kombijem te se u više navrata pokušavao ustati, no voda ga je povlačila pod vozilo. Jedan prolaznik pokušavao mu je pomoći, izvlačeći ga desetak minuta, a pozvana je i policija. Na žalost, policijski službenici mogli su samo utvrditi njegovu smrt.

Nestvarni prizori u centru Rijeke, s ulicama uz Mrtvi kanal i Rječinu, stvorili su dojam kao da se voda prelila iz njihovih korita na ceste. Radilo se, u stvari, o vodi koja je izbijala iz šahti, a njena visina bila je tolika da je ulazila u automobile, čak i u autobuse, te na neko vrijeme obustavila promet. Oko 20 sati, centar grada bio je blokiran, a zbog stanja na cesti, bila je zatvorena i zaobilaznica, u smjeru istoka, te se uopće nije moglo prijeći s istočne strane Rijeke na zapadnu. Na riječkim cestama ostajali su zarobljeni brojni automobili, neki onesposobljeni zbog prodiranja vode, a neki su upali u otvorene šahtove.

image

Sanacija nakon nevremena u Rijeci

Damir Skomrlj/Cropix/Cropix
image

Sanacija nakon nevremena u Rijeci

Damir Skomrlj/Cropix/Cropix
image

Sanacija nakon nevremena u Rijeci

Damir Skomrlj/Cropix/Cropix

Čitavim gradom odjekivale su sirene interventnih vozila, vatrogasci su pomagali zaglavljenim vozačima, zatvarali šahtove, gdje se moglo, označavali one iz kojih je voda i dalje sukljala, a niz riječke nizbrdice slijevala se nabujala voda zbog koje se nije moglo niti voziti niti hodati. Iz jedne igraonice u koju je prodrla voda evakuirana su djeca, a učenici srednjih škola u popodnevnoj smjeni poslani su doma. Drama je trajala nekoliko sati, dok se kiša napokon u srijedu iza 21 nije primirila, a voda se donekle raščistila s ulica.

U četvrtak ujutro, Riječani su obilazili poplavljene prostore, pokušavajući sanirati štetu. Gotovo da nema prostora u prizemlju, posebice u centru Rijeke, poslovnog ili privatnog, u kojemu nije došlo do prodora vode. Prema podacima iz Policijske uprave primorsko-goranske, osim muškarca u Ulici Franje Račkog, drugih žrtava ni unesrećenih nije, srećom, bilo.

image

Sanacija nakon nevremena u Rijeci

Damir Skomrlj/Cropix/Cropix
image

Sanacija nakon nevremena u Rijeci

Damir Skomrlj/Cropix/Cropix
image

Sanacija nakon nevremena u Rijeci

Damir Skomrlj/Cropix/Cropix

U Primorsko-goranskoj županiji, prema podacima koje je prikupio njihov stožer civilne zaštite, kažu da je nevrijeme poharalo čitavu županiju, a najviše grad Rijeku, gdje je prouzrokovalo i najveće štete. Obilne kiše nanijele su znatne štete na niz objekata i imovini, vele u PGŽ, a iz PU primorsko-goranske priopćili su da je na području grada zabilježen i veliki broj prometnih nesreći te da su se spašavali ljudi i imovina. Sve dežurne službe su na terenu, štete se saniraju.

Na području PGŽ-a, ističu, u svim srednjim školama u četvrtak se regularno odvija nastava, osim Građevinske škole u Rijeci koja će imati online nastavu jer je voda prodrla u podrume i s krova. U Gimnaziji Andrije Mohorovičića došlo je do prodora voda po vertikali pa su dvije učionice i knjižnica izvan funkcije, ali će se nastava održavati normalno. U OŠ Čavle voda je prošla u prizemlje gdje su učionice prvašića pa je ravnateljica jutros obavijestila sve roditelje da za 1. razrede danas neće biti nastave, ali će biti osiguran boravak prvašića u školi za slučaj da je to potrebno.

Škola u Brodu na Kupi danas ne radi jer su poplavljene prilazne ceste do škole. U Rijeci je poplavljeno prizemlje Dječje kuće u Art kvartu Benčić, šalterska sala policije, pod vodom je i kompletan stadion na Kantridi i okolno područje, kao i brojni dijelovi grada. I u KBC-u Rijeka poplavljeno je više objekata, a u četvrtak ujutro priopćili su da službe pružanja zdravstvenih usluga nisu prekinute niti u jednom trenutku, zahvaljujući cjelonoćnoj intervenciji dežurnih služba. Prema podacima iz Vodovoda i kanalizacije, desetak automobila oštećeno je zbog upadanja u otvorene šahte. Jedan automobil završio je čak na stepenicama u pothodniku kod riječke tržnice, u centru grada. U ViK-u kažu da je u tijeku analiza vode u vodospremama i na izvorištima.

image

Sanacija nakon nevremena u Rijeci

Damir Skomrlj/Cropix/Cropix
image

Sanacija nakon nevremena u Rijeci

Damir Skomrlj/Cropix/Cropix
image

Sanacija nakon nevremena u Rijeci

Damir Skomrlj/Cropix/Cropix

Centar 112 imao je preko 300 poziva, uglavnom zbog prodiranja vode u podrume i automobila zaglavljenih na cestama, a vatrogasci i ostale službe imali su toliko posla da nisu mogli stići na sve intervencije. materijalne štete još se zbrajaju, prikupljaju se informacije s terena, no već je sada jasno da se radi o milijunskim iznosima.

‘Kad smo ga pronašli, muškarac više nije davao znakove života‘

O smrti muškarca u Rijeci se oglasila u policija.

- Prilikom reguliranja prometa u središtu Rijeke, oko 21.10 sati između ulice Franje Račkog i područja Školjića, policijski službenici su u bujici vode uočili tijelo osobe što se nalazilo ispod zaustavljenog osobnog vozila, a koje zbog siline vode se nije moglo kretati.

Pronađena muška osoba nije davala znakove života te je po pregledu liječnika HMP-a nakon proglašenja smrti tijelo osobe prevezeno u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Rijeci gdje će se utvrditi identitet i točan uzrok smrti. Policija i dalje utvrđuje sve okolnosti ovog događaja, stoji u priopćenju PU primorsko-goranske.

‘Rijeka se pretvorila u jezero‘

Zbog jakog nevremena praćenog obilnom kišom na području Grada Rijeke došlo je do bujičnih poplava prilikom čega je jedna muška osoba smrtno stradala, javlja Hrvatska vatrogasna zajednica. Zabilježen je veliki broj dojava o vatrogasnim intervencijama i potrebe za angažiranjem vatrogasaca na intervencijama izvlačenja vozila, spašavanju osoba, uklanjanju prepreka te ispumpavanja vode iz poplavljenih objekata. Zabilježeno je više od stotinu intervencija na kojima sudjeluje JVP Rijeka kao i DVD-ovi s riječkog područja: „Sušak“ Rijeka, Drenova, Čavle i Jelenje.

„Padaline su trenutačno stale i voda se povukla, a vatrogasci kreću s ispumpavanjima objekata. U dva sata je tijekom jučerašnjeg dana palo 140 milimetara oborine što je otprilike količina koja padne na mjesečnoj bazi. Velik problem su predstavljali šahtovi koji su neprohodni, prvenstveno zbog otpalog lišća“, kazao je županijski vatrogasni zapovjednik Mladen Šćulac.

Kazao je i kako je najteže na području Rijeke i Općine Čavle gdje je voda ušla u objekte. „Vatrogasci su iz poplavljene riječke igraonice evakuirali djecu budući da je voda počela naglo prodirati. Također, urušio se krov od Rektorata i tamo je isto došlo do plavljenja kao i u školskom objektu u Čavlima. Vatrogasne ekipe su na terenu i rade po prioritetima te se tijekom dana nastavlja s vatrogasnim intervencijama po dojavama građana“, zaključno je kazao zapovjednik Šćulac.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Hinko Mance rekao je kako se Rijeka u večernjim satima pretvorila u jezero, osobito njezini niži dijelovi, a na prometnicama je bilo i po pola metra vode.

„Najviše je intervencija zabilježeno na cestama gdje su vozila ostala u vodi te smo morali izvlačiti vozila i ljude iz vozila. I sada su u tijeku intervencije ispumpavanja objekata, a sve raspoložive vatrogasne snage ostaju do daljnjeg na terenu“, kazao je zaključno zapovjednik Mance.

Veći broj odrađenih tehničkih intervencija vatrogasaca kao posljedica nevremena bilježi se i na području Istre. Radi se o intervencijama uklanjanja stabala i granja, uklanjanja zapreka i ispumpavanja vode. Zabilježeno je 18 tehničkih intervencija na kojima su sudjelovale vatrogasne snage iz JVP-ova: Pazin, Poreč i Buzet te DVD-ova: Vižinada, Labin, Oprtalj i Kaštelir-Labinci. (mb)

image

Župan Zlatko Komadina obišao je gimnazije u Rijeci

Luka Benčić/
image

Župan Zlatko Komadina obišao je gimnazije u Rijeci

Luka Benčić/
image

Sjednica Stožera civilne zaštite PGŽ

Luka Benčić/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:45