BLOKADA IMOVINE

Zbog sankcija ruskim oligarhu propada luksuzni megaprojekt na otoku Murteru? Ondje je sada i njegova ‘jahta duhova‘...

Prije početka rata u Ukrajini trebala je biti upriličena prezentacija konačnog idejnog rješenja prije izrade potrebne dokumentacije i dozvola

Otok Murter, Aleksej Frolov (u krugu)

 Niksa Stipanicev/Profimedia, Panthermedia/Cropix

Perla Nero, 30-metarska jahta Alekseja Frolova smještena u Betini, druga je od ukupno tri ploveće, luksuzne imovine nekog s liste od top 100 ruskih oligarha blokirane na Jadranu odlukom Ministarstva financija. Osim jahte Kirila Aleksandroviča Dmitrijeva, jednog od najbogatijih Rusa, do konačnog raspleta situacije zadržane u Skradinu, o čemu se pisalo ovih dana, Frolovljeva Perla Nero druga je na području Šibensko-kninske županije i prati je očekivana tajnovitost s kontradiktornim podacima u dobroj maniri poslovne diskrecije.

Ne čudi, to više jer je Aleksej Frolov vlasnik lanca benzinskih crpki i jednog hotelskog resorta u Rusiji već godinama prisutan na murtersko-tišnjanskom području, s planovima da investira u luksuzni hotelski kompleks na zemljištu od 64 tisuće četvornih metara u Prisligama kupljenom 2014. godine od općine Tisno za 30-ak milijuna kuna, piše Šibenski.hr.

Naime, jahta Perla Nero pouzdano nije smještena u marini Betina, budući da je prevelika. Neslužbeno, saznaje se da je jahta stalno privezana na području Splita, no blokada ju je, opet prema informacijama iz prve ruke, sustigla u betinskome škveru, na navozu gdje se redovito servisira. No za tu informaciju nema potvrde.

- Pošaljite nam upit na službeni mail škvera, pa ćemo vidjeti, o tom potom - bio je zaključni odgovor na pitanje Šibenski.hr, premda je ista osoba netom prije kategorički ustvrdila da Perla Nero nije u škveru. Čemu bi onda na to i pismeno odgovarali?

Škver je inače ogradom odijeljen od betinske marine i teško je povjerovati da susjedi, k tome i poslovno povezani, ne znaju što se u čijem dvorištu događa, pogotovo kad je u pitanju toliko vruća stvar poput blokade imovine njihovih cijenjenih gostiju.

Više sreće nije bilo niti u kratkom razgovoru s Robertom Baljkasom, šibenskim lučkim kapetanom, čija je služba na terenu zadužena za operacionalizaciju odluka ministarstva.

- Ništa vam o tome ne mogu reći. Zabranjeno mi je istupanje za javnost o toj temi i molim da to uvažite - izjavio je kapetan Baljkas, inače uvijek raspoložen za suradnju s medijima.

Je li Perla Nero, sad već nešto poput "Ukletog Holandeza" - jahta duh - vlasništvo Alekseja Frolova, je li uopće u Betini i gdje je na stalnom vezu ne zna niti Kristijan Jareb, načelnik Općine Tisno. To su, kaže, ionako stvari vrha države, a logično, njega više brine što se nakon izbijanja rata u Ukrajini i američkih sankcija Rusiji kojima se priklonila Hrvatska do nepoznatog roka prolongira projekt hotelskog kompleksa na tišnjanskom području. Bio bi to prvi luksuzni hotelski kompleks s 25 uklopljenih vila orijentiran na zdravstveni turizam na Murteru i već dobrano kasni s realizacijom. Spominjalo se da je projekt vrijedan 675 milijuna kuna. Da je uistinu riječ o visokoj kategoriji turističkog smještaja, svjedoči i podatak da je Frolov, putem svoje tvrtke Aqua Relaxio, na projektu angažirao dvojicu velikana arhitekture: Nikolu Bašića i Borisa Podreccu.

- Prije početka rata u Ukrajini trebala je biti upriličena prezentacija konačnog idejnog rješenja prije izrade potrebne dokumentacije i dozvola. Jasno, dok traje rat koji se nesretno nastavio na pandemiju od toga nema ništa i sve je na čekanju dok se situacija ne razriješi na globalnoj razini. Zbog poremećaja u svim aspektima vrijeme nimalo ne odgovara poslovima i svaki će ulagač u turizam triput prevrnuti novac - ocjenjuje Jareb za Šibenski.hr.

Doduše, nije mu poznato ima li Aleksej Frolov još neko državljanstvo osim ruskog, što bi mu možda omogućilo poslovanje, no sve da jest tako, teško da se išta tako skoro može promijeniti u ritmu nametnutom gruvanjem topova.

ISPRAVAK ČLANKA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. studeni 2022 01:51