BLOKIRANA ROTACIJA

Zbog Plenkovićeve i Milanovićeve svađe Hrvatska će uskoro imati 40 praznih mjesta u ambasadama

Cijeli proces imenovanja stao je početkom prošle godine kada je predsjednik Milanović najavio blokadu redovne rotacije diplomata

Zoran Milanović i Andrej Plenković

 Tom Dubravec/Cropix

U ovom trenutku 29 mjesta u hrvatskoj inozemnoj diplomatskoj mreži je nepopunjeno. Riječ je o mjestima veleposlanika, generalnih konzula i voditelja diplomatskih misija.

Ako se u dogledno vrijeme to ne riješi, broj praznih mjesta povećat će se na 40, saznajemo u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. U tom ministarstvu ističu kako im neimenovanja šefova diplomatskih misija i konzulata predstavljaju sve veći problem u svakodnevnom obavljanju poslova.

Stoga će vodstvo MVEP-a pokušati realizirati imenovanja koja su trenutno moguća. To znači da će se s Uredom predsjednika Republike pokušati postići dogovor oko pojedinih imenovanja koja nisu sporna niti premijeru niti predsjedniku. Kao što je poznato, predsjednik Republike i premijer već se skoro dvije godine spore oko prijedloga osoba koje bi se imenovale na upražnjena diplomatska mjesta u inozemstvu.

Posljednji popis je navodno “pao” nakon što je predsjednik Zoran Milanović odbio premijerov popis na kojem je Davor Ivo Stier kao kandidat za Vatikan i Miro Kovač kao kandidat za Pariz. S druge strane, Plenković ne pristaje na Milanovićev prijedlog da Ranko Ostojić ide u Katar, Ivo Goldstein u Grčku, a Mihael Zmajlović u Crnu Goru.

O imenovanju veleposlanika moraju se složiti Vlada i predsjednik. Cijeli proces imenovanja stao je početkom prošle godine kada je predsjednik Milanović najavio blokadu redovne rotacije diplomata, uz objašnjenje da želi biti brana i spriječiti HDZ da ugrabi “sve što može”. Milanović inzistira na podjeli pola-pola između njega i premijera. Odnosno da on predloži polovicu kandidat a premijer polovicu. No, premijer Andrej Plenković je u nekoliko navrata odbio taj model.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:52