PROBLEM KAŠTIJUNA

Zbog istarskog centra za gospodarenje otpadom padaju ostavke, rješenje još nije na vidiku

Ostavku je podnijela predsjednica NO te tvrtke Koviljka Aškić, a u ponedjeljak će biti opozvan i direktor Kaštijuna Fabio Giacometti

Odlagališta otpada Kaštijun

 Dusko Marusic/Cropix/Cropix

Nakon što je istarski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun ponovno van pogona zbog novog kvara, a pitanje je koliko dugo će trajati taj popravak, ostavku je danas podnijela predsjednica Nadzornog odbora te tvrtke Koviljka Aškić, a u ponedjeljak će biti opozvan i direktor Kaštijuna Fabio Giacometti. Nitko konkretno ne zna reći koliko dugo će Kaštijun biti van pogona, osim da se sve radi da on čim prije počne s radom s obzirom na to da je sezona u punom zamahu, a time se povećavaju i količine otpada. One se zasad odlažu na sanitarnu plohu, no svi su svjesni da to nije dugotrajno rješenje. Aškić je u najtežem trenutku za Kaštijun podnijela ostavku jer se ne slaže s opozivom Giacomettija.

- Ostavku podnosim isključivo zbog iskazanog nepovjerenja i nezadovoljstva s radom člana uprave Fabia Giacomettija od strane gradonačelnika Filipa Zoričića, predsjednika Skupštine Kaštijuna, a koje smatram neosnovanim, poručila je danas Aškić novinarima koja je Giacometti prije godinu dana predložila na mjesto direktora Kaštijuna.

- Kada sam predložila Fabia Giacomettija, a i danas, mislim da je on tehnički najkompetentnija osoba za vođenje Kaštijuna s obzirom na to da za vođenje ovakvih postrojenja u hrvatskoj nema kadrova, a on je imao iskustvo rada upravo u takvom postrojenju na Marišćini. Od samog dolaska Fabia na Kaštijun apelirala sam da se imenuje još jedan član uprave ekonomske struke koji će se moći nositi s financijama na Kaštijunu. Taj moj prijedlog nije prihvaćen do prije par dana. Nova uprava preuzela je Kaštijun s akumuliranim gubitkom od 22.700.000 kuna, a ako znamo da je predviđeni gubitak od strane prethodne uprave bio 8 milijuna kuna i da je temeljni kapital društva 27.961.400,00 kuna. Da smo nastavili na način kako je radila prethodna uprava, gubitak bi bio veći od temeljnog kapitala što bi za posljedicu imalo stečaj društva! Trenutno na stanju imamo oko 16 tona SRF-a, a zbrinjavanje bi, po sadašnjim cijenama koštalo oko 17 milijuna kuna, kazala je. Rekla je i da je u takvim okolnostima nova uprava uklonila niz nedostataka što je rezultiralo nestankom smrada sve do početka raskopavanja starog Kaštijuna, a uz to nova uprava smanjila je planirani gubitak za 6 milijuna kuna.

Istaknula je i da je u zadnjih godinu dana pokušala regulirati cijenu prema komunalnim poduzećima jer Kaštijun se više s time nije mogao nositi, ni sluha za to nije bilo.

- Ja sam, koristeći svoju poziciju predsjednice nadzornog odbora, pokušavala nametati lijeva i zelena rješenja koja su i dio izbornog programa Možemo! Pula kako u načinu obračuna cijene za preuzimanje otpada poštujući načelo "onečišćivač plaća", tako i vezano za uvjete ugovora s komunalnim društvima u kojima sam predložila sankcioniranje onih komunalnih društava koji dovezu otpad koji nije miješani komunalni otpad i s udjelom biootpada većim od 30 posto. Naravno da moj prijedlog nije prihvaćen od strane komunalnih društava. Pokušavajući naći najbolja rješenja za Kaštijun d.o.o. bila sam spremna na kompromise u cilju usuglašavanja povećane cijene za preuzimanje otpada. Navedena, povećana cijena, bila je usuglašena sa svim komunalcima i direktorima komunalnih društava (osim Pazina i Buzeta) i trebala se početi primjenjivati od 1.7.2022. Međutim, u međuvremenu je došlo do niza spinova i cijena nije povećana, kazala je dalje.

Dodala je da je još prije osam godina ukazivala da je Kaštijun promašena investicija u situaciji kada nema apsolutno nikakve infrastrukture za izdvajanje, obradu i iskorištavanje korisnog otpada, i tog je mišljenja i danas.

- Danas, mogu odgovorno tvrditi, Kaštijun radi najbolje moguće s obzirom na projektiranu i ugrađenu opremu. Bolje od toga ne može. Kvar koji se dogodio nije se mogao predvidjeti, brzina popravka kvara ne ovisi o upravi i tu ne vidim nikakvu krivnju uprave. Nalaziti žrtveno janje u liku Fabia je neprimjereno, rekla bih i bezobrazno, smatra Aškić.

Osvrnula se i na nedavne izjave istarskog župana Borisa Miletića.

- Izjave župana da se sumnja na sabotažu su uz to što su bezobrazne, vrlo su štetne jer kao što vam je poznato, ukoliko osiguranje posumnja na sabotažu i bude tražilo dodatne izvide, cijeli proces popravka i ponovnog puštanja u rad postrojenja dodatno će se odužiti, ističe Aškić koja je podnijela ostavku i na mjesto savjetnice pulskog gradonačelnika.

A on je na svom Facebook profilu potvrdio da će u ponedjeljak Skupštini predložiti opoziv Giacomettija.

- Također ću predložiti da novi član nadzornog odbora bude Marino Drandić, a v.d. direktora, do završetka javnog natječaja koji je u tijeku, pročelnica Anja Ademi. Problem kvara dizalice moramo što prije riješiti, a do tada zasigurno neću dopustiti da IDS drži predavanja i moralizira nad građanima koji nisu krivi za ovakvo stanje. Prave se svecima u paklu. Samo se jedno pitanje nameće: Što ste napravili tolike godine na vlasti da toliko od mene očekujete u kratko vrijeme? Jedno veliko ništa! No, nitko više nema vremena za strpljenje, kao niti alibije iz prošlosti. Prvi ja nemam na to pravo i moram stati uz sugrađane. Svoj dio odgovornosti imam i zato se to mora riješiti. Pozivam komunalce i druge gradove i općine u Istri da nam pomognu, da na sastanku u ponedjeljak zajedno donesemo privremeno rješenje, dok se kvar ne popravi. Sve drugo, svaka druga politika, vodi nas unazad, poručio je Zoričić koji smatra da su lokacija, koncept i tehnologija ŽCGO pogrešne.

- Strašno je kako su loše odluke prijašnjih politika uništile živote okolnih mještana i smatram da se mora naći novo rješenje kako bi se što prije pogon ŽCGO prilagodio samo Puli i Puljštini. Na Kaštijun nije smio i ne smije dolaziti biootpad. Tko ga doveze, mora platiti 4 puta veću cijenu.

I zato ćemo napraviti reset, jer smo mi morali bolje, već ove godine, zaključio je. Inače, on je zajedno s županom Borisom Miletićem i saborskim zastupnikom Antonom Klimanom početkom tjedna bio na sastanku u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. Zatražili su od Ministarstva financijsku pomoć oko odvoza otpada u slučaju duljeg roka popravka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:20